Col. Dragne (IGSU): Competițiile din cadrul WRC, scenarii foarte dificile, cu un grad de complexitate ridicat (FOTO)

255

Inspectorul șef al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), colonel Daniel-Marian Dragne, a declarat pentru AGERPRES că toate probele din cadrul Competiției Mondiale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat (World Rescue Challenge – WRC), care se va încheia duminică seară, la Târgu Mureș, au avut scenarii foarte dificile, cu un grad de complexitate ridicat.

18577d19-a952-4ab9-8f30-2e7f6e468f01

"Au fost scenarii foarte dificile, cu un grad de complexitate ridicat, nimic nu este la întâmplare, totul este foarte bine calculat, începând de la victima care este introdusă în mașină, până la identificarea unei singure soluții pentru echipă (…). Unul dintre scenarii este cel Rapid, care are o durată de 10 minute, în care echipa trebuie să extragă victima din mașină și să-i facă evaluarea secundară. Al doilea scenariu, Standard, are o durată de 20 de minute, în care avem o victimă de extras sau maximum două, și scenariul Complex, în care echipa trebuie să reușească descarcerarea și extragerea celor două victime care se află încarcerate în automobil în 30 de minute. Punctajele de la cele trei probe vor duce la alcătuirea clasamentului final și la stabilirea campioanei mondiale', a explicat col. Dragne.

Șeful IGSU a arătat că juriul WRC face o analiză foarte complexă a intervenției fiecărei echipe, punctând atât elementele de siguranță, cât și cele în care se intervine pentru scoaterea victimelor din mașinile accidentate.

"Este o analiză foarte complexă a juriului, începe de la partea de evaluare de către comandantul intervenției, ulterior acesta și echipa sa trebuie să facă stabilizarea autovehiculelor care sunt în scenariu și înlăturarea oricărei stări de pericol pentru cei care intervin. Apoi se procedează la introducerea unui paramedic care face evaluarea persoanelor care sunt surprinse în mașină. Se iau măsuri pentru identificarea celei mai ușoare căi de acces pentru descarcerarea victimei sau victimelor și apoi pentru extragerea în siguranță a victimelor și evaluarea finală a probei. Sunt o serie de aspecte de care se ține cont, în primul rând de securitatea salvatorilor și a victimelor, fiindcă pot să apară o serie de probleme. Toate aceste elemente se punctează, inclusiv modul de comunicare între membrii echipajelor', a subliniat col. Daniel-Marian Dragne.

Potrivit șefului IGSU, organizarea acestui campionat mondial în România va reprezenta un câștig pentru salvatorii români, fiindcă experiența evaluatorilor străini trebuie să conducă la o îmbunătățire a modului în care se desfășoară activitatea în cadrul competițiilor naționale.

'Între o situație reală și concurs, prima diferență este timpul. La concurs suntem sub această presiune a timpului și trebuie să ne încadrăm în acele minute, 10, 20 sau 30 de minute, în funcție de probă, pentru a extrage victimele. Într-o situație reală, atât timp cât viața victimei nu este pusă în pericol, ai posibilitatea să intervii fără să fii sub presiunea timpului. Echipajul are patru oameni, toți vor interveni într-o situație reală. Aici, la concurs, este echipa din formată din patru oameni pe descarcerare și doi paramedici, situația este un pic mai altfel, fiind echipe complexe. Din observațiile noastre, fără a avea acces la vreo evaluare parțială, sunt două echipe din România care au atras atenția, ISU Dolj la descarcerare, cu o evoluție convingătoare, iar la traumă, ISU Mureș, urmată de ISU Vâlcea', a precizat șeful IGSU.

La competiția mondială de la Târgu Mureș, organizată în premieră în România, participă 34 de echipaje de descarcerare și 32 de echipaje de prim ajutor din 16 țări, fiind cea mai numeroasă participare din istoria acestei competiții.

La start, care s-a dat joia trecută, s-au aliniat echipaje din Australia, Africa de sud, Brazilia, Canada, Cehia, Columbia, Elveția, Franța, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Portugalia, România, Spania și Statele Unite ale Americii. Din partea României au participat echipaje ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Alba, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Iași, Mureș, Maramureș și Vâlcea.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)