Comandantul TAAC-S, Charles Aris: Contribuția militarilor români la succesul misiunilor din Afganistan e foarte importantă

240

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Contribuția militarilor români la succesul misiunilor NATO din Afganistan este foarte importantă, a declarat, vineri, comandantul TAAC-S (Train Advise Assist Command – South), generalul de brigadă Charles Aris.

711c03e9-ab2c-4d6a-9838-5bfd7eb4c716

Oficialul militar american, care a avut o întrevedere cu jurnaliștii români prezenți în Baza Militară Aeriană din Kandahar, susține că 'România dă militari uimitor de profesioniști'.

'Cred că fără români nu am fi fost capabili să fim nici măcar pe aproape de succesul pe care îl avem acum. Ceea ce am văzut e că România dă militari uimitor de profesioniști, care sunt capabili să se integreze rapid în NATO și în structurile Coaliției. Cu adevărat am învățat unii de la alții pe baza acestui profesionalim și cred că fără contribuția lor nu am fi fost capabili să facem lucrurile pe care le facem aici, la TAAC-S', a afirmat Charles Aris.

Generalul Aris apreciază că 'românii sunt o parte importantă a echipei de consiliere' pe care NATO mobilizat-o în Afganistan, cu un rol important în antrenarea forțelor armate și de poliție afgane.

'Am acordat consiliere și asistență armatei și poliției afgane și am fost ajutați de partenerii noștri români, care au avut consilieri atât pentru armată, cât și pentru poliție. (…) Ieșim și desfășurăm aceste activități cu armata și poliția afgană și ei s-au integrat foarte bine în echipa noastră, ajutându-ne să îi antrenăm și să transmitem din profesionalismul pe care Armata Română îl are către partenerii afgani. De asemenea, românii patrulează în afara bazei, iau legătura cu localnicii și colaborează cu forțele locale de securitate, pentru a ne asigura că putem continua să lucrăm ca parteneri în vederea menținerii securității aici, în Kandahar', a adăugat Aris.

Comandantul TAAC-S a subliniat că 'Afganistanul este important pentru întreaga lume' și că țările membre NATO vor continua lupta antiteroristă.

'Așa cum știți, atentatul din septembrie 2001 a fost lansat din afara Afganistanului, așa că angajamentul Coaliției aici e că astfel de lucruri nu vor mai avea loc. Toate statele membre NATO, dar și partenerii afgani colaborează pentru a se asigura că menținem securitatea aici, în Afganistan, că ajutăm poporul afgan. Vom continua munca începută pentru a le arăta teroriștilor că nu au aici un teren propice ca să lanseze atacuri spre țara mea, spre România sau spre alți parteneri', a mai precizat Charles Aris.

Pe de altă parte, generalul american este de părere că noua strategie a președintelui SUA, Donald Trump, cu privire la Afganistan este 'încurajatoare' iar lupta împotriva talibanilor 'nu mai durează mult'.

'Așa cum știți, președintele Trump a lansat o nouă strategie și suntem foarte încântați de acest lucru, pentru că ne dă câteva elemente cheie. E o strategie bazată pe condiții, nu pe timp, ceea ce e foarte important, pentru că asta înseamnă că avem de îndeplinit niște obiective, dar fără să impunem o perioadă de timp pentru aceasta și cred că acesta e un mesaj foarte bun pe care îl transmitem partenerilor afgani, care trebuie să ajungă la anumite standarde, dar este de asemenea și un mesaj important pe care îl dăm talibanilor: nu mai durează mult și vom câștiga. În plus, sunt mai multe capitole noi incluse în strategia de securitate a Statelor Unite, pentru că vom pune presiune pe Pakistan, zonă care nu mai poate fi una sigură pentru organizațiile teroriste care acționează aici', a mai menționat Aris.

Generalul de brigadă Charles Aris coordonează toate operațiunile pe care militarii NATO le desfășoară în Sudul Afganistanului.

AGERPRES/ (A-editor: Antonia Niță, editor online: Irina Giurgiu)