Comisia Europeană, nemulțumită de justificările guvernului polonez privind reforma justiției

229

Guvernul polonez nu a anunțat "nicio măsură concretă" pentru a schimba controversatele sale reforme judiciare, în ciuda amenințărilor cu sancțiuni ale Bruxellesului, a declarat joi prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, potrivit AFP.

0c71066a-d151-41a9-be3a-8bab33f6a1a3

La 26 iulie, executivul european a dat termen o lună Varșoviei pentru a pune capăt ''amenințării sistematice'' asupra statului de drept și ''pentru a informa în legătură cu măsurile luate'' pentru a modifica reformele care, în opinia Bruxellesului, afectează independența justiției.

Răspunsul Varșoviei, ajuns la Comisie la 28 august, contestă ca ''fără fundament'' îngrijorările, a transmis la rândul său guvernul polonez.

Comisia "este încă pe punctul de a analiza cu atenție" argumentele Poloniei, a spus joi Timmermans în fața unei comisii parlamentare la Bruxelles.

Însă "pot să vă informez deja că răspunsul Poloniei nu anunță nicio măsură concretă pentru a remedia preocupările ridicate de Comisie", a adăugat el.

"Nu pot să vă spun care vor fi următoarele etape pentru Comisie. Trebuie să le discutăm în cadrul colegiului" de comisari, a adăugat Timmermans.

El a mai atras atenția că Bruxellesul este dispus să folosească toate uneltele de care dispune pentru a se asigura că Polonia nu se îndepărtează de valorile democratice, potrivit Reuters.

Comisia a amenințat cu declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE dacă Polonia își menține reformele în varianta actuală. Această procedură inedită poate duce la o suspendare a dreptului de vot al unei țări în cadrul Consiliului, care regrupează toate statele membre.

''Recomandarea'' făcută la sfârșitul lunii de către Comisie este a treia trimisă în ultimul an guvernului polonez, primele două vizând în special reforma justiției constituționale.

Însă departe de a aplana temerile Bruxellesului în legătură cu această primă reformă, Varșovia a lansat, dimpotrivă, noi modificări ale sistemului judiciar, ceea ce a determinat executivul european să adopte un ton mai ferm și să amenințe cu impunerea celei mai dure sancțiuni care există împotriva unei țări membre.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)