Comisia Europeană susține că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc condițiile tehnice pentru aderarea la Schengen

462

Comisia Europeană a transmis joi, 20 octombrie, într-un răspuns pentru Main News, că rezultatele evaluării voluntare privind condițiile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen sunt confidențiale, dar a subliniat că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc criteriile pentru intrarea în spațiul de liberă circulație. 

Misiunea nu a fost despre re-evaluarea Bulgariei și României. A fost organizată, mai degrabă, pentru a permite statelor membre să fie informate în ceea ce privește cele mai recente actualizări ale regulilor Schengen de la evaluarea din 2011 încoace”, se arată într-un răspuns al purtătorului de cuvânt pe Afaceri Interne a Comisiei Europene, Andrea Masini, pentru Main News.

În schimb, reprezentanta Comisiei Europene a subliniat că executivul european consideră că cele trei state „au îndeplinit toate condițiile necesare pentru aderare”.

Acum e momentul în care Consiliul (n.r. Uniunii Europene) trebuie să facă pașii necesari pentru a permite aderarea la Schengen”, potrivit sursei citate.

Săptămânile trecute, o echipă de experți ai Comisiei Europene a venit în România pentru a reevalua condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen.

Oficialii români s-au declarat încrezători că evaluarea va fi una pozitivă, după cum a menționat inclusiv președintele Klaus Iohannis, joi, în cadrul unor declarații de presă susținute în marja Consiliului European de la Bruxelles.

Din informațiile pe care le avem, rezultatul este foarte bun pentru România, deci evaluarea a constatat că România stă foarte bine la capitolul acesta”, a subliniat președintele.

Ultima evaluare a avut loc în anul 2011, când experții Comisiei Europene au stabilit că România îndeplinește criteriile tehnice.

Astfel, pentru ca România să poată intra în Spațiul Schengen, mai este nevoie de votul unanim al statelor membre, în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Următoarea reuniune a JAI este în luna decembrie, iar președinția cehă a Consiliului UE a anunțat că aderarea celor trei state în spațiul european de liberă circulație va fi pe ordinea de zi.

Numai că singurul obstacol în calea aderării ar fi Țările de Jos, după ce parlamentul olandez a adoptat o rezoluție prin care s-a declarat împotrivă. Detalii aici.

„Am discutat pe larg despre aceste aspecte cu Klaus Iohannis, când l-am întâlnit săptămâna trecută la Sibiu, când am vizitat trupele olandeze. Ne-am spus unul altuia că vom vedea mai întâi ce reiese din această misiune (n.r. – de evaluare Schengen), în opinia noastră prea limitată. În plus, ne vom uita la ceea ce reiese din evaluarea MCV și împreună vom lua inițiativa față de Comisie în a spune: haideți să completăm rapid această misiune”, a explicat, joi, premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, citat de Adevărul.

Rutte a subliniat că Guvernul Țărilor de Jos nu se va opune aderării celor două state, „dacă rezultatele arată că sunt pregătite”.

În ceea ce privește ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, reprezentanții Guvernului au dat asigurări că acest lucru se va întâmpla odată cu adoptarea Legilor Justiției, ce se află în prezent pe masa judecătorilor CCR.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Comisia Europeană susține că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc condițiile tehnice pentru aderarea la Schengen apare prima dată în Main News.

Source: New feed