Comitet Executiv Naţional la PSD, în format online. Social-democraţii vor să adopte prin Parlament mai multe măsuri economice în criza COVID-19

18

Conducerea PSD s-a reunit, miercuri, într-o şedinţă online, în care discută despre proiectele de lege pe care PSD le va promova în Parlament, în contextul crizei noului coronavirus.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, în deschierea şedinţei, că Guvernul a avut timp, de trei luni de zile, din ianuarie, când OMS-ul a anunţat pandemia, să cumpere şi echipamente şi teste.

"Acum, încearcă să inducă această greşeală către alt Guvern. Poate către Guvernul Orban 1, nu către noi", spus Ciolacu.

Preşedintele PSD a explicat că partidul nu a mai ieşit în ultime vreme decât cu proiecte concrete, precum plafonarea preţului la alimente şi la medicamente.

"Am venit cu amânarea ratelor bancare, proiect făcut cu BNR, deoarece şi PSD are reprezentanţi în conducerea BNR, profesionişti. Este un proiect coerent, nu distruge sistemul bancar dar şi băncile trebuie să înţeleagă că este nevoie de un efort comun, pentru a ne pregăti de o criză", a spus preşedintele PSD.

Marcel Ciolacu a amintit şi de proiectul de lege semnat cu Victor Ponta şi Călin PopescuTăriceanu, pe zona de fiscalitate, privind amânarea plăţii la CAS şi a plăţii utilităţilor, timp de trei luni şi o reeşalonare timp de 12 luni.

În privinţa măsurii cu şomajul tehnic, cu 75%, Ciolacu a spus că acesta a fost preluat de Guvern, dar "statul trebuie să ajute şi societăţile comerciale, impunându-se condiţia ca cele care primesc ajutor de la stat să nu facă concedieri".

"Avem posibilitatea, prin amendamente, să facem această rectificare în Parlament. (...) Mai avem proiecte pregătite pentru fiecare etapă, sperăm să fim mult mai funcţionali în Parlament. Din această săptămână, este o conexiune între cele două Camere pentru ca proiectele să fie votate în maximu 10 zile şi trimise spre promulgare", a mai declarat Ciolacu.