Congresul Evreiesc European, “îngrijorat” de ascensiunea antisemitismului în Polonia

243

Congresul Evreiesc European (CJE) s-a declarat "îngrijorat" de ascensiunea antisemitismului pe care o constată în Polonia și de "deteriorarea" relațiilor dintre guvernul conservator naționalist polonez și comunitatea evreiască, se spune într-un comunicat al CJE difuzat joi, informează AFP.

46cd9c95-4734-4720-8c19-5af9ab862ef3

"Am constatat recent o creștere spectaculoasă a numărului de incidente antisemite în Polonia, care par să coincidă cu ruperea de către guvernul polonez a comunicării cu reprezentanții oficiali ai comunității evreiești", și-a exprimat regretul Moshe Kantor, președintele CJE, în acest comunicat dat publicității la Bruxelles.

CJE este îngrijorat în special de "sloganurile fasciste" și drapelele grupărilor de extremă dreapta "care apar regulat la festivități de stat", precum și de cazuri de afirmații antisemite în mass-media publice și sociale.

Potrivit CJE, de un an de zile niciun ministru polonez nu a avut întrevederi cu responsabili ai Uniunii comunității evreiești din Polonia, organizație "reprezentativă" pentru cele mai puțin de 10.000 de persoane pe care le numără comunitatea evreiască în această țară cu 38 de milioane de locuitori.

În comunicatul său, Kantor și-a exprimat speranța că guvernul polonez "va stăvili această ură și va acționa cu forță împotriva ei".

AGERPRES/(AS — editor: Adriana Matcovschi, editor online: Daniela Juncu)