Congresul SUA a adoptat o rezoluție în care face apel la Donald Trump să denunțe grupările extremiste

31

Congresul SUA a adoptat marți seara o rezoluție în care face apel la Donald Trump să condamne grupările extremiste, după ce președintele american a fost criticat din cauza reacției sale la violențele izbucnite în cursul unei manifestații naționaliste în orașul Charlottesville (statul Virginia) în urmă cu o lună, relatează miercuri agenția Reuters.

1b4bfc73-9029-4308-81d3-0e6e6cb75816

Camera Reprezentanților a adoptat rezoluția în unanimitate, a declarat într-un comunicat un membru al camerei inferioare, Gerry Connolly, democrat de Virginia. Senatul a aprobat măsura luni. ''În această seară, Camera Reprezentanților a vorbit într-o singură voce, pentru a condamna într-un mod fără echivoc actele de violență, scandaloase și pline de ură, comise de către KKK (Ku Klux Klan), naționaliști albi, rasiști albi și neonaziști, în Charlottesville'', a afirmat Connolly.

Rezoluția comună, votată cu sprijinul atât al republicanilor, cât și al democraților, va merge la Trump pentru semnătură.

Reprezentanții Casei Albe nu au răspuns imediat la un email în care se solicita o luare de poziție.

Rezoluția Congresului îi cere lui Trump să condamne grupările extremiste și ceea ce forul legislativ american descrie a fi preponderența crescândă a extremiștilor care sprijină antisemitismul, xenofobia și supremația rasei albe. În document se face apel la procurorul general Jeff Sessions de a investiga actele de violență și de intimidare comise de către naționaliști albi, neonaziști, Ku Klux Klan și grupări similare.

Reuters comentează că Donald Trump i-a exasperat pe colegii săi republicani, lideri corporatiști și aliați ai SUA și a provocat agitație pe piețe luna trecută cu comentariile sale despre violențele de la Charlotteville, unde au avut loc confruntări între naționaliști albi și neonaziști, de o parte, și activiști antirasism, de cealaltă, pe 12 august, soldate cu moartea unei persoane și rănirea altor șapte. Pe 12 august, Trump a denunțat ura și violența ''din mai multe părți'', comentariu care a atras critici aspre de la întregul spectru politic pentru că nu i-a condamnat pe naționaliștii albi.

Naționaliștii albi s-au strâns în Charlottesville pentru a protesta față de preconizata demontare a unei statui a lui Robert E. Lee, care a condus armata Confederației pro-sclavie în timpul Războiului Civil. Trump a apărat monumentele confederate luna trecută.

În cursul unui miting ce a avut loc în Phoenix pe 22 august, Trump a acuzat televiziunile că ignoră apelurile sale la unitate după evenimentele de la Charlottesville.

AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)