Consiliul Concurenței: Amendă uriașă pentru cei implicați în majorarea ilegală a tarifelor RCA

80

În România, de protecția, menținerea și stimularea concurenței și a unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor se ocupă un organism autonom, Consiliul Concurenței, care administrează și pune în aplicare Legea concurenței nr. 21/1996.

Unele dintre investigațiile conduse de-a lungul anilor au avut rezultate răsunătoare, dar parcă niciodată suficiente sub aspectul reparării prejudiciilor aduse consumatorului român. Cel puțin situația de pe piața asigurărilor, în privința polițelor RCA, a fost reclamată constant și cu argumente, de ani de zile, indiferent că valurile erau făcute de presă sau de politicieni interesați mai degrabă de răfuielile personale și de grup cu Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Comunicatul de presă dat astăzi publicității dezvăluie și sintetizează o adevărată oroare, sancționată abia într-un târziu cu amenzi totale în valoare de 246.739.195,6 lei (aprox. 53 milioane euro), administrate unui număr de nouă companii de asigurare şi Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA):

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că Allianz – Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa Asigurări SA au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA. Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtare în cadrul asociaţiei.

Amenzile aplicate sunt următoarele:

1. Allianz – Ţiriac Asigurări SA 43.442.939 lei
2. Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA 36.970.408 lei
3. Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA 22.037.026 lei
4. Carpatica Asig SA 26.858.238 lei
5. Euroins România Asigurare-Reasigurare SA 6.346.453,60 lei
6. Generali România Asigurare Reasigurare SA 21.445.106 lei
7. Groupama Asigurări SA 35.378.902 lei
8. Omniasig Vienna Insurance Group SA 40.529.090 lei
9. Uniqa Asigurări SA 13.570.597 lei
10. UNSAR 160.436 lei.

În cadrul investigaţiei, Euroins a recunoscut în integralitate fapta anticoncurenţială şi a furnizat, în cadrul procedurii de clemenţă, o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea acesteia şi, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii.

În cazul societăţilor Astra şi Carpatica, Consiliul Concurenţei a luat în considerare o perioadă mai redusă de încălcare a legii, respectiv până la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a retras autorizaţia de funcţionare. Nu rezultă din comunicat pe unde și cum vor fi căutate cele două firme celebre.

În altă ordine de idei, Bogdan Chirițoiu (foto), preşedintele Consiliului Concurenţei, a precizat: „Piaţa asigurărilor obligatorii auto a trecut prin împrejurări excepţionale, de criză, dar între timp a fost implementat noul pachet legislativ şi au fost eliminate, în mare parte, disfuncţionalităţile care au condus, în anii anteriori, la creşteri accentuate ale preţurilor. Faptul că s-au înregistrat progrese în funcţionarea pieţei asigurărilor, nu înseamnă că nu mai sunt necesare unele ajustări. Vom colabora cu ASF şi Guvernul pentru a identifica măsurile ce se impun pentru armonizarea legislației cu reglementările europene, respectiv consolidarea pieței pentru a nu conduce la creșterea prețului RCA”.

În finalul comunicatului, care poate fi citit integral mai jos, suntem anunțați că Autoritatea de Concurenţă va colabora cu toţi actorii din acest sector, astfel încât, odată cu alinierea la prevederile UE, unele aspecte care, încă, creează îngrijorări să fie eliminate prin preluarea în legislaţie şi a celorlalte recomandări pe care le-a făcut şi care nu au fost preluate, cum ar fi:

■ poliţele RCA să se poată încheia pentru 6 sau 12 luni, pentru persoane fizice, şi pentru o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, pentru persoanele juridice (să nu se mai încheie poliţe RCA pentru o lună deoarece sunt destul de multe maşini în circulaţie, care nu au RCA valabil deoarece proprietarii au încheiat poliţa pentru o perioadă foarte scurtă – o lună – iar apoi au uitat să o reînnoiască);

■ introducerea unei prevederi cu privire la elaborarea de către ASF, împreună cu societățile de asigurare și unitățile de reparații auto reprezentative, sau cu organizațiile profesionale ale acestora, a unui cod de conduită aplicabil în relația dintre societățile de asigurare și unitățile de reparații auto, în vederea evitării prejudiciilor aduse consumatorilor.

Reamintim, în finalul nostru, că activitatea Consiliului, în afară de componenta corectivă, „menită să restabilească și să asigure dezvoltarea unui mediu concurențial normal”, cuprinde – în aceeași categorie de importanță! – și componenta preventivă, „de monitorizare a piețelor și supraveghere a actorilor de pe aceste piețe”. (Viorel COSMA) Sursă foto. Wikipedia.org

The post Consiliul Concurenței: Amendă uriașă pentru cei implicați în majorarea ilegală a tarifelor RCA appeared first on Stiri.