Constanţa: Nouă tone de deşeuri din Marea Britanie depistate în port vor fi returnate expeditorului

8
Un container cu aproximativ 9 tone de deşeuri, importate din Marea Britanie de o firmă din Vrancea, au fost depistate joi de autorităţi în Portul Constanţa, fiind făcute cercetări sub aspect penal şi luată măsura returnării mărfii către expeditor.

"Poliţiştii de frontieră, în cooperare cu lucrători vamali (...), comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Constanta şi reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Constanţa au descoperit un container, sosit din Marea Britanie, pentru o firmă de pe raza judeţului Vrancea care efectua activităţi de import în România. În fapt, echipa a constatat faptul că marfa din containerul controlat nu corespunde cu datele declarate şi cuprinse în documentele folosite la autoritatea vamală. Acesta era încărcat cu diverse produse electrocasnice second hand (produse in greutate de aproximativ 9 tone), iar în documentele de transport erau trecute elemente de mobilier şi jucării", se arată într-un comunicat de presă transmis de Garda de Coastă.

Conform sursei citate, comisarii Gărzii de Mediu Constanţa nu au permis importul pe teritoriul României deoarece mărfurile sunt deşeuri, produsele având un grad de uzură mai mare decât cel permis. Astfel, acestea nu pot fi puse în liberă circulaţie pe teritoriul României şi nici nu pot fi comercializate, punând în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor în cazul folosirii acestora.

Poliţiştii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor import ilegal de deşeuri şi folosirea de acte nereale, iar bunurile vor fi returnate expeditorului. AGERPRES/(AS - autor: Nona Jalbă; editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)