CONTROLUL OPC la firma de catering de la Spitalul Judeţean: AMENDĂ şi produse retrase din circuitul uman

143

CONTROLUL OPC la firma de catering de la Spitalul Judeţean: AMENDĂ şi produse retrase din circuitul uman

Controlul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC sau OPC) Constanţa la firma de catering a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Andrei” s-a soldat cu o amendă pentru conducerea firmel care asigură mâncarea pentru pacienţi, cât şi cu retragerea de la consum a mai multor produse depistate ca fiind expirate!

Iată concluziile OPC după control: „988,3 kg produse în valoare de 1967 lei interzise la utilizare în prestarea de servicii şi retrase din circuitul consumului uman: s-a aplicat o amendă în valoare de 15000 lei. Dintre produse: 106 kg gujoane de pui expirate din 19 august 2017, 414 kg făină expirată din 23.05.2017, biscuiţi expiraţi din 07.12.2016; 381 kg diferite legume la care s-a modificat starea termică prin congelare în unitate”. De cealaltă parte, deşi comisarii OPC atrag atenţia asupra gujoanelor de pui expirate, conducerea firmei care asigură mâncarea pentru bolnavi, SC Arimex Comexim 2000 SRL, prin administrator Petre Preda, susţine că produsele nu ar fi ajuns în farfuriile bolnavilor.

Însă, după cum au verificat comisarii OPC, în documentele societăţii figurează că, fix cu o zi înaintze de control, bolnavii au fost serviţi cu gujoane de pui, născându-se întrebarea: din ce lot a fost luat produsul? Cel la zi cu data de valabilitate sau cel din lotul de expirate?!

Dar, chiar şi conducerea Spitalului Judeţean pare să fie bland în situaţia de faţă, deşi managerul unităţii, Cătălin Grasa, anunţa alaltăieri că va activa mecanismele de control mai sever în ceea ce priveşte hrana pacienţilor. Ieri, spitalul a emis următorul comunicat de presă, după discuţia cu reprezentanţii firmei: „Astfel, în urma ședinței, s-a stabilit că pacienții SCJU nu au primit alimente din rândul celor găsite neconforme de către inspectorii CJPC. Aducem la cunoștința opiniei publice că făina de grâu nu este folosită în alimentația pacienților, biscuiții găsiți nu au fost serviți pacienților SCJU.

Pentru aceștia se folosește alt tip de biscuiți. Gujoanele de pui servite pacienților erau în termen de valabilitate, deoarece au fost mai multe loturi cu termene diferite iar gemul pe care îl primesc pacienții este porționat și ambalat în cutii. În continuare se vor menține măsuri suplimentare de control asupra calității hranei iar asistentele dieteticiene din cadrul spitalului vor verifica zilnic preparatele care urmează să ajungă la pacienți. (din punct de vedere al termenului de valabilitate si din punct de vedere organoleptic: al mirosului, gustului, aspectului).

Totodată, conducerea SCJU va solicita DSP Constanța să efectueze de urgență un control în cadrul unității de catering. Echipa managerială a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța vă asigură că face tot ce este necesar pentru siguranța pacienților”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean Constanța.

Alexandra CUCU

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/contractul-pentru-mancarea-pacientilor-din-spitalul-judetean-prelungit-pentru-ca-se-intarzie-cu-licitatia-pentru-acest-serviciu-328891/