Coreea de Sud: Şapte din cei 18 miniştri au fost schimbaţi, inclusiv cel al Unificării

157

Coreea de Sud: Şapte din cei 18 miniştri au fost schimbaţi, inclusiv cel al Unificării

Moon Jae-in

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a remaniat vineri aproape jumătate din membrii cabinetului său, inclusiv pe cel al Unificării, responsabil cu relaţiile cu Coreea de Nord, într-un moment marcat de scăderea popularităţii sale şi de apropierea alegerilor parlamentare de anul viitor, transmite EFE.

Moon a schimbat şapte din cei 18 miniştri care compun guvernul, o remaniere în care se evidenţiază numirea unui nou ministru al Unificării, rol care îi va reveni începând de acum lui Kim Yeon-chul, directorul Institutului pentru Unificare Naţională, un centru public de studii.

Au fost făcute noi numiri şi în cazul ministerelor Culturii, Ştiinţei, Internelor, Transporturilor şi Afacerilor Maritime şi al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Conform biroului prezidenţial sud-coreean, Kim Yeon-chul, 55 de ani, îl va înlocui în funcţie pe Cho Myoung-gyon, 61 de ani, titularul portofoliului Unificării din 2016, an în care Moon a preluat mandatul de preşedinte.

Kim Yeon-chul, a cărui numire trebuie încă să fie aprobată de Adunarea Naţională, "deţine ample cunoştinţe şi experienţă în ce priveşte cooperarea economică intercoreeană şi problema nucleară nord-coreeană", a subliniat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei.

Remanierea cabinetului ţine cont şi de faptul că mulţi dintre miniştrii ce au fost schimbaţi au optat să candideze din nou la alegerile legislative din 2020, fapt interzis de lege în cazul ocupării unei funcţii ministeriale.

AGERPRES