Coreea de Sud și SUA au încheiat exercițiile militare anuale

208

Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii au încheiat joi exercițiile militare anuale, desfășurate într-un context de tensiuni puternice după cel mai recent tir nord-coreean cu o rachetă care a survolat insula japoneză Hokkaido, a comunicat Ministerul Apărării de la Seul, transmite AFP.

95b07c9c-0c09-4d3b-84f5-23b4244926ce

Zeci de mii de militari sud-coreeni și americani au participat la manevrele intitulate ''Ulchi Freedom Guardian (UFG)''. Bazate în mare parte pe simulări pe calculator, acestea s-au desfășurat în Coreea de Sud pe parcursul a aproape două săptămâni.

Aceste exerciții anuale sunt considerate de Phenian drept o provocare și o repetiție pentru invadarea teritoriului nord-coreean.

Exercițiile UFG au fost lansate în plin război al declarațiilor între SUA și Coreea de Nord, președintele american Donald Trump avertizând că va dezlănțui ''focul și furia'' asupra Phenianului.

Coreea de Nord a răspuns amenințând să lanseze patru rachete asupra teritoriului american Guam, în Pacific, după care a părut să bată în retragere.

Cu toate acestea, Phenianul a expediat marți o rachetă care a survolat nordul Japoniei, liderul nord-coreean Kim Jong-Un prevenind că aceasta nu a fost decât o ''ridicare de cortină'' înaintea ''contramăsurilor hotărâte'' față de manevrele militare americano-sud-coreene.

Potrivit analiștilor, programul balistic nord-coreean a înregistrat progrese considerabile în pofida celei de-a șapte serii de sancțiuni dictate de ONU.

Luna trecută, Coreea de Nord a efectuat primele două tiruri cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), care par să fi adus în raza sa de acțiune o parte a continentului american.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)