Corespondenţă din Paris – Morţi…

166

# Îmi pare rău că vă vorbesc de astfel de lucruri, dar peste tot se vorbeşte numai de morţi, decese şi cadavre. Astfel, ziarele din lumea întreagă anunţă decesul, la 18 septembrie 2017, al d-nei Nabi Tajima, din Japonia, la vârsta de 117 ani.

Ea şi-a trăit toată viaţa pe insula Kikai. Era, după tot ce se ştie, fiinţa umană cea mai bătrână de pe pământ, născută la 4 august 1900. Japonezii sunt cunoscuţi pentru longevitatea lor. Astăzi sunt peste 68.000 de centenari. Mă mut şi eu în Japonia la Nagasaki.

Recordul mondial este deţinut de o franţuzoaică, Jeanne Calment, decedată în 1997 la 122 de anI şi 164 de zile.

# Tot în Japonia centrele de detenţie ale străinilor care intră ilegal sunt locuri de moarte. Deepak Kumar, un indian de vreo 30 de ani, a fost găsit mort la 13 aprilie, la duş, la centrul de detenţie de la Ushiku, la nord-est de Tokyo. Se spânzurase. Nu e o premieră. Din 2010, opt deţinuţi au sucombat în aceste centre.

# În Afganistan se pregătesc alegeri. La un centru de înscriere pe listele electorale, zilele trecute, în urma unui atentat comis de terorişti oponenţi ai democraţiei au murit 31 de oameni, iar 54 au fost răniţi. Întâmplător, pe şeful poliţiei din oraş îl cheamă… Amin. Dar de mulţi ani în această ţară moartea face parte din viaţa cotidiană. Au murit şi militari români acolo. De ce?

# În Armenia, după o conversaţie televizată cu premierul Serge Sarkissian, şeful opoziţiei, Nikol Pachinian, a fost arestat. Un deputat din opoziţie, Sassoun Mikaelian, a cerut eliberarea lui. Până acum e în viaţă.

# Sâmbătă a decedat actorul pitic Verne Troyer, în vârstă de 49 de ani. Anturajul lui specifică o suferinţă generată de depresie. Când eram în Florida, toată lumea se uita la el când îl juca pe Mini-Moi în seria cultă de comedii de spionaj Austin Powers. Avea 81 de cm înălţime când stătea în picioare. Culcat. tot atât.

# Tot Amin îl cheamă pe tehnicianul de 30 de ani care a murit electrocutat pe o linie de troleibuz la Caluire (Rhône) în timpul unei reparaţii.

# Pentru prima dată de 20 de ani, la 21 iulie a fost filmată în SUA execuţia cu injecţie letală a lui Andrew Grant DeYoung, care şi-a omorât părinţii şi sora.

(Visited 26 times, 26 visits today)