Cornuleț cu lapte în Neamț: Elevii primesc doar gaura din covrig deocamdată

66

La aproape două luni de la începerea anului școlar, elevii din județul Neamț nu beneficiază, încă, de lapte-corn (sau măr-covrigi) din programul guvernamental.

Sunt peste 71.000 de elevi în total, în județ, în acest an școlar, din care 49.000 ar trebui să se bucure de pachețelul guvernamental. Acum, spre finele lunii octombrie, cei cărora li se adresează acest program nu primesc nici măcar cornul și laptele tradițional.

Programul, destinat elevilor, pentru a ajuta familiile sărmane să-și țină copiii în școală, nu funcționează în județ în acest an școlar și, până azi, 24 octombrie, nici nu există vreo informație oficială și clară în acest sens. La Pipirig, de pildă, conducerea Liceului Tehnologic ”Ion Creangă”, instituție ce are în subordine din șase școli, spune că nu știe ce se întâmplă: ”Nu am primit nicio informație de la Consiliul Județean, până acum, nu știm ce se întâmplă, anul trecut a fost demarat mai repede. Avem în jur de 900 de copii beneficiari, sunt mulți din familii defavorizate, acest program este foarte util. La noi, nu se aplică nici programul ”masă caldă”. Noi am trimis la Inspectoratul Școlar Neamț documentația, la vremea respectivă, dar nu am fost selectați la etapa națională. Știu că este doar o școală din județ, parcă, pe acest program”, declară Nadia Sângeap, directorul adjunct.

Aceeași situație și la Colegiul Tehnic ”Ion Creangă” din Târgu Neamț: ”Sunt 99 de elevi de gimnaziu care ar urma să beneficieze de programul lapte-corn. Probabil că nu doar la noi este această situație, probabil la toate unitățile de învățământ din Neamț este aceeași situație, fiindcă nu depinde de noi, este un program guvernamental și sunt anumite proceduri”, spune directorul Gheorghe Apetrei.

Nici masa caldă pe zi nu e asigurată, potrivit directorului Liceului cu Program Sportiv Roman : ”Nu a fost demarat, dar, din experiența ultimilor doi ani, toate procedurile se încheie undeva prin luna mai, spre sfârșitul anului școlar, primesc copiii masa caldă. Acum, nu se distribuie nici pe programul corn-lapte, nu am primit nicio informație până acum. Nu știu unde e blocajul”, spune prof. Constantin Lupușoru, directorul singurei școli din Neamț inclusă în programul-pilot ”o masă caldă pe zi”.

La nivelul județului Neamț, s-a decis, în primăvară, ca programul să fie completat cu măr și covrigi. Instituțiile cu atribuții s-au reunit sub conducerea instituției Prefecturii Neamț și s-a stabilit ca elevilor să li se dea nu doar lapte și corn, ci și covrigi și mere, tot gratuit, pe lângă lapte și corn. S-a convenit și cum vor primi elevii aceste produse, amănunțit, după un grafic în care lapte-corn alternează cu măr-covrigi (detalii aici). În vară, Consiliul Județean Neamț a stabilit cum se vor împărți cei 13.505.000 lei alocați de guvern pentru elevii din Neamț, în acest an școlar. Și atât.

În așteptarea gustărelelor oficiale, rămân să țină de foame activități educative, cam de vreo 2,06 milioane de lei (detalii aici) și proceduri. Multe proceduri. Probabil toate utile.

Deși, dacă ar arunca un ochi la vecinii din Harghita, oficialii din Neamț ar vedea că se poate și cu proceduri utile, făcute cu cap. Consiliul Județean Harghita a găsit soluția și elevii de acolo n-au probleme cu cornul și laptele. Și, ce să vezi, nu era de făcut decât un contract cadru, pe 4 ani (detalii aici). (C.I.)

P.S.: Rămâne valabil cântecelul:

The post Cornuleț cu lapte în Neamț: Elevii primesc doar gaura din covrig deocamdată appeared first on Stiri.