Coronavirus: Discuţie telefonică între preşedintele sirian Al-Assad şi prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi

32
Preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, şi prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, au discutat vineri telefonic, a raportat agenţia oficială siriană, Sana, o premieră de la declanşarea războiului din Siria în 2011, notează AFP.

Citând preşedinţia Siriei, Sana a informat despre o "discuţie telefonică între preşedintele Al-Assad şi prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi (...) axată pe consecinţele răspândirii noului coronavirus", în cursul căreia Mohammed bin Zayed Al Nahyan i-a dat asigurări interlocutorului său în legătură cu "sprijinul Emiratelor Arabe Unite pentru poporul sirian în aceste circumstanţe excepţionale".

Pe contul său de Twitter, prinţul moştenitor a confirmat informaţia, transmisă, de asemenea, de agenţia oficială a bogatului emirat de la Golf.

"Am discutat cu preşedintele sirian (...) despre ultimele evoluţii legate de COVID-19. I-am dat asigurări privind sprijinul Emiratelor Arabe Unite şi dorinţa de a veni în ajutorul poporului sirian", a precizat Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

"Solidaritatea umanitară în aceste vremuri dificile prevalează asupra tuturor consideraţiilor, iar Siria şi poporul său nu vor fi singuri", a adăugat responsabilul de la Abu Dhabi.

La şapte ani după întreruperea relaţiilor diplomatice, Emiratele Arabe Unite şi-au redeschis ambasada la Damasc în decembrie 2018.

Siria a fost ostracizată de lumea arabă de la sfârşitul lui 2011 şi ţările, în special de la Golf, şi-au rechemat ambasadorii, pentru a protesta faţă de represiunea sângeroasă desfăşurată de puterea de la Damasc contra manifestanţilor prodemocraţie, înainte de a sprijini, în unele cazuri, opoziţia în exil şi rebelii înarmaţi.

Devastată de nouă ani de război, Siria a raportat până în prezent cinci cazuri de contaminare cu noul coronavirus. Organizaţiile umanitare se tem de o "catastrofă" în cazul răspândirii pandemiei în Siria.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)