Creştere cu 150% a numărului de atacuri DDoS, în trimestrul III (raport Kaspersky)

249
Numărul atacurilor Distributed Denial of Service (DDoS) a crescut cu 150%, în trimestrul al treilea din acest an, comparativ cu acelaşi interval din anul precedent, conform datelor furnizate de Kaspersky DDoS Protection.

Cu toate acestea, comparativ cu trimestrul anterior din acest an, au fost înregistrate cu 73% mai puţine atacuri de acest tip.

Experţii precizează că, în ciuda stabilizării generale a pieţei DDoS în cursul anului, acest trimestru a înregistrat în continuare o creştere, comparativ cu anul anterior, cel mai mare număr de atacuri dintr-o singură zi totalizând 323.

"Restricţiile cauzate de pandemie au sporit dependenţa utilizatorilor de serviciile online, astfel încât în primele două trimestre ale anului a existat o creştere a atacurilor DDoS menite să le perturbe munca. Resursele educaţionale şi administrative au fost afectate în mod deosebit. Cu toate acestea, rezultatele din T3 au arătat că activitatea DDoS revine la normal. În T3 din 2020, Kaspersky DDoS Protection a detectat cu 73% mai puţine atacuri decât în trimestrul anterior. Cu toate acestea, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, această cifră a înregistrat o creştere de aproximativ 150%. Aceasta înseamnă că declinul observat în timpul celui de-al treilea trimestru se explică în mare parte prin creşterea neobişnuită a atacurilor din al doilea trimestru", se arată într-un comunicat de presă al Kaspersky, transmis vineri AGERPRES.

Media atacurilor DDoS a fost de 106 pe zi, în T3 din 2020, în timp ce, în trimestrul anterior, aceasta a fost de 116.

Cea mai relevantă activitate din acest punct de vedere a fost ziua de 2 iulie, în care s-a înregistrat recordul de 323 de atacuri, cel mai mare număr pentru tot anul 2020. Recordul anterior a fost de 298 de atacuri, înregistrate în aprilie.

Specialiştii Kaspersky recomandă utilizatorilor o serie de măsuri pentru a rămâne protejaţi în faţa atacurilor DDoS: securizarea operaţiunilor legate de resursele web, validarea acordurilor şi a informaţiilor de contact ale terţilor, inclusiv cele încheiate cu furnizorii de servicii de internet, precum şi implementarea de soluţii specializate de securitate cibernetică.

Atacul de tip DDoS reprezintă cea mai întâlnită formă de infracţiune cibernetică, având ca ţintă website-uri importante şi mai rar computerele personale.

Kaspersky este o companie de securitate IT care oferă soluţii de securitate în domeniu, prin care protejează peste 400 de milioane de utilizatori individuali şi 270.000 de companii. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)

 

Sursa foto: www.kaspersky.com