Cristian Pantazi și Mihaly Bencze au primit premiul Cetățeanul European 2017 în cadrul unei ceremonii la Bruxelles

1090

Cristian Pantazi, redactorul șef al HotNews.ro, și profesorul de matematică Mihaly Bencze, laureații români ai premiului Cetățeanul European al anului 2017, au primit miercuri, la Bruxelles, distincțiile din partea președintelui Parlamentului European, Antonio Tanjani, în cadrul unei ceremonii la care au participat și ceilalți 47 de laureați, deopotrivă personalități ale vieții publice, din societatea civilă și organizații din 26 de state ale UE.

9825d528-3b87-4f31-9e92-830d4050226f

"Încântat să-i cunosc pe laureații premiului Cetățeanul European", a scris miercuri Antonio Tanjani într-un mesaj publicat pe Facebook. "Angajamentul vostru civic este cea mai bună expresie a valorilor noastre europene. Parlamentul European este mândru de voi!", a adăugat el în mesajul care însoțește fotografia de grup realizată alături de laureați.

Premiul Cetățeanul European este oferit în fiecare an de către Parlamentul European cetățenilor sau organizațiilor care promovează cooperarea europeană și valorile comune. Cei doi români au fost anunțați drept câștigători ai acestui premiu și au fost premiați și în cadrul unei ceremonii locale, desfășurate la 29 septembrie la Biroul de Informare al Parlamentului European din România. După ceremoniile din țările de origine, toți laureații premiului s-au reunit la Bruxelles pentru o ceremonie comună la care a participat și președintele PE.

Laureații acestui premiu sunt aleși după analizarea nominalizărilor făcute de parlamentarii europeni. Fiecare europarlamentar are dreptul la nominalizarea unei persoane sau organizații pe an. Jurnalistul Cristian Pantazi a fost nominalizat de europarlamentarul Cristian Preda, iar matematicianul Mihály Bencze a fost nominalizat de europarlamentarul Monica Macovei. Decizia finală cu privire la laureați este luată de un juriu central condus de vicepreședintele PE Sylvie Guillaume.

"Parlamentul European se află aici pentru a aduce sub lumina reflectoarelor aceste proiecte de succes. Cetățenii noștri au o voce, iar Premiul Cetățeanului European demonstrează perfect faptul că noi ascultăm această voce", a declarat cu acest prilej vicepreședintele PE Sylvie Guillaume, citată pe site-ul Parlamentului European.

AGERPRES/(AS — autor: Codruț Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruștei)