Cristian Sima, spovedania sa de broker fugar şi soarta României

674

M-am întrerupt din citirea unui roman despre o disidentă sud-africană, ca să citesc cartea lui Cristian Sima. Romanului Nadinei Gordimer, aşa cum îl am eu, îi lipsesc paginile 1 – 7. Cărţii lui Sima îi lipsesc punctul culminant şi concluzia.

motto: “Tecutul ne împiedică să ne trăim prezentul pregătindu-ne viitorul”

Dar Cristian Sima nu scrie după nici un fel de reguli aplicabile romanului, nuvelei sau povestirii. El improvizează, fantazează, e iconolast, persiflează, e batjocoritor, fanfaron, haotic, pesimist, optimist, inconştient, nebun şi multe altele.

Dincolo de faptul că m-am răcorit, pentru că, după ani de restrişte, în fine cineva le spune românilor cum sunt, importante sunt alte lucruri. Sima ne pune oglinda-n faţă şi ne povesteşte lucruri care se întâmplau în jurul nostru în timp ce noi trăiam. Pentru că unii dintre noi chiar trăiam cinstit, muncind ca nebunii, nimic mai mult.

Ce-l mâna pe Cristian Sima-n luptă?

Vreau să spun de la început că nu mă interesează să elucidez aici misterul vinovăţiei sau nevinovăţiei penale a lui Cristian Sima. Este treaba Justiţiei să o facă. În fapt, soarta autorului cărţii “Marea spovedanie a brokerului fugar” este o miză secundară, din punctul meu de vedere. Asemeni personajului principal din filmul lui Alfonso Cuarón, “Children of Men“, Sima este un vehicul.

El susţine implicit că nu are vinovăţie penală, ci numai morală. Că, sub impulsul propriei sale excepţionalităţi, a făcut rău de înălţimi şi a devenit “unul de-ai lor”. Şi că se căieşte public pentru asta. Ok. În realitate, înţeleg eu din ce am citit, nu a fost niciodată din gaşca “lor”.

“Ei” au priceput asta imediat şi l-au folosit. Cât au putut, cum au putut. Când n-au mai putut, l-au stors, apoi au vrut să-l arunce. Ca pe o lămâie. Aici începe discuţia filosofică. Bun, ai scăpat din lanţuri, zici că poţi să mori oricând, scrii despre cele prin care ai trecut, dar…

… eşti un bun cunoscător al maţelor murdare ale sistemului. Ce soluţii ai pentru însănătoşirea lui? Ce antidot propui?

Miza principală: soarta României

Pentru că, aşa cred eu, miza principală a acestei cărţi este soarta ţării noastre. Ce facem cu ea? Cum o facem să fie bine? Un răspuns dă Cristian Sima în finalul cărţii, ai impresia că va mai scrie 15 pagini, dar se opreşte la Educaţie.

Restul? Cum scăpăm de politrucii din mediul politic? Cum însănătoşim Economia, plină de corupţie? Identitatea naţională: ce facem cu românii, care azi sunt atât de zăpăciţi, că nici nu mai ştiu ce neam sunt şi nici nu-şi mai cunosc bine istoria? O naţiune este cu atât mai puternică, cu cât are un spirit mai puternic şi înalt. Noi ce dăm noosferei? Manele?

Un subiect care mă tuşează profund este Educaţia. În 1990, am încercat să determin îngheţarea anului şcolar şi reforma Învăţământului. Dacă reuşeam, era altceva acum. Nu am reuşit, s-a produs ce spune Cristian Sima.

Mizeria pe care o lăsăm în urmă

Ca să înţelegem dimensiunile porcăriei din cauza căreia România nu iese încă din criză, trebuie să citim cartea lui Cristian Sima. Poate că se va găsi într-o zi un nebun care să facă, cu creionul în mână, pe hârtie, scheme. Structuralitatea mafiei comunist – securiste care gripează ţara. Apud Sima, brokerul fugar.

Este foarte important să realizăm care sunt motivele marasmului în care ne aflăm. Actorii vechiului sistem comunist au crescut, voit sau organic, natural, actanţii noului sistem corupt de azi. De aceea nu merge ţara asta. Este nebunesc, dar noi, cei care suntem oameni normali, trebuie să rupem cu asta.

Cât mai rapid, pentru că avem o conjunctură externă explozivă. Vacanţa geopolitică a luat sfârşit. Cristian Sima este maurul care a pus hârtia de turnesol pe lumea noastră. Sunt convins că încă nu a spus tot.

Când voi veni eu în România, va fi haos şi atunci nu se ştie cum va fi.

, spune Sima, în cartea sa. A venit în ţară. E haos? E. Şi nu se ştie cum va fi.

Invenţia lui ABC Sima

Atunci când mi-a trimis în versiune electronică volumul său, Cristian Sima mi-a spus:că 512 pagini “pe diagonala se pot citi si in 3 ore“. Da, dar ar fi păcat, indiferent de carte. Plecat dintr-o familie de olteniţeni intelectuali la cucerirea lumii şi-a matematicii, Sima nu a ţinut cont de Teorema Reziduurilor. Cea a celor umane.

Ani de zile mai târziu, sub presiunea sistemului, a fugit, apoi a început să facă dezvăluiri. După ce am terminat să-i citesc cartea, am făcut un lucru straniu. În loc să scriu cronica la cartea sa pentru website, m-am apucat să citesc o altă carte.

Se numeşte “Invenţia lui Morel” şi e scrisă de un tip ciudat, supranumit ABC. După părerea mea, o combinaţie de Sàbato şi Borges. De altfel, prieten cu Jorge Luis şi stăpânit, ca şi acesta, de obsesia oglinzilor. Asta mă face să trag următoarea concluzie de etapă:

După ce a călătorit, ca o corabie beată, prin propria sa viaţă agitată şi plină de contradicţii, brokerul matematician a inventat un aparat. Un sistem de oglinzi şi mecanisme, prin care ticăloşii pe care i-a cunoscut să fie expuşi public. Aşa cum sunt azi deja. Probabil.

Acum, problema personajelor lui ABC este că toate au murit, expuse la invenţia personajului său principal. Sau secundar. Sau poate că invenţia în sine este personajul principal. În fine… asta e mai puţin important în logica acestor rânduri.

Ce se va întâmpla însă cu galeria securistoid-comunistoidă expusă public de invenţia lui ABC Sima? Vom afla în timp. Pe propria noastră piele.

Postari Similare Revista presei. Piperea – Dati statul in judecata Gheorghe Piperea, universitar şi unul din cei mai cunoscuţi avocaţi financiari, explică de ce modificările Tanacu. Spovedanie existentiala cu regizorul Andrei Serban Am asistat la penultima reprezentatie din Capitala (pana la noi vesti) a teatrului-documentar al lui Cristian Sima nu este un escroc S-ar putea ca miza afacerii să fie politică şi scandalul acesta să fie abia la Talentatul domn Sima Dacă mai scrie multe scrisori, îi recomand talentatului domn Sima să le transforme în romane S-a evaporat Cristian Sima cu tot cu banii clienţilor săi? • VIDEO vezi ce sfaturi dădea despre criză Cristian Sima în toamna anului 2008, când Sima: S-ar putea sa fie sfarsitul civilizatiei occidentale "Daca situatia se va agrava in Italia – Spania, ne putem astepta la disparitia euro. Revista presei. Dragotescu & Geoana, martorii lui Vantu ~cin' sa fie la Elbit, contractant MApN? Dudu, fostul ministru al Apararii~sfarsitul doi si-un sfert?~spaga Revista presei. Isi depune Boc mandatul de premier? ~mafia din Portul Constanta si firele ei~bancile grecesti inca nu retrag capital din Romania~alt vulcan Revista presei. Boc coace de-o remaniere ~urmeaza razboiul PDL-USL~Vanghelie, profanator si mincinos~Fatuloiu, pe functie la Milano~dosar plimbat 3 decenii~Cazul DSk devine Revista presei. RAAPPS cere insolventa Realitatea Media ~Boc ramane premier~Iliescu si Nastase, despre "rivulutie" cu PSD, la Brasov~Brandusa Novac risca dosar penal~Strauss-Kahn