Criticile președintelui francez “nu vizează direct Polonia”, estimează șeful diplomației poloneze

278

Criticile repetate ale președintelui francez Emmanuel Macron la adresa guvernului polonez constituie un mesaj de politică internă (franceză) și "nu vizează direct Polonia", a estimat joi șeful diplomației poloneze, Witold Waszczykowski, informează AFP.

af52d7d5-9b2e-45bf-a24a-a1ed752ad7cc

Ministrul polonez al afacerilor externe, aflat în vizită la Budapesta, consideră de asemenea necesar ca discuția cu privire la revizuirea directivei europene privind lucrătorii detașați să fie mutată "de la nivelul politic și ideologic" la cel tehnic, sperând astfel la un "compromis".

Referitor la criticile lui Emmanuel Macron la adresa Varșoviei, Waszczykowski a estimat că "unele dintre afirmațiile sale sunt direct pentru uz politic național, deoarece președintele Macron este într-o situație dificilă din cauza faptului că trebuie să dea rezultate acum".

"Astfel, înțeleg că unele dintre comentariile sale nu vizează direct Polonia, ci opinia publică a țării sale", a adăugat el la finalul unei reuniuni cu omologii săi din cadrul grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia).

Într-un interviu pentru săptămânalul Le Point, publicat joi, Emmanuel Macron a denunțat "politica foarte îngrijorătoare" dusă, în opinia lui, de guvernul polonez, pe care el îl acuză că "repune în discuție" statul de drept.

Președintele francez a criticat în mod vehement, la 25 august, în timpul unui turneu în Europa Centrală, refuzul Poloniei de a înăspri directiva asupra lucrătorilor detașați.

Cu toate acestea, Macron este "desigur, binevenit în Polonia", a adăugat șeful diplomației poloneze, subliniind că pregătiri sunt de asemenea în curs pentru "a încerca să fie organizată la Paris vizita unui ministru însărcinat cu probleme sociale", pentru a discuta despre directivă.

"Sper că atunci când vom muta această problemă de pe agenda politică pe o discuție tehnică, vom găsi o soluție de compromis pentru întreaga UE", a continuat ministrul de externe al Poloniei.

El și-a exprimat de asemenea regretul cu privire la faptul că, în opinia sa, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, "a decis să meargă dincolo de prerogativele unui eurocrat al unei instituții europene: el a lansat o dezbatere politică, o acțiune politică împotriva Poloniei", aflată de mai multe săptămâni sub presiunea UE mai ales din cauza reformelor din justiție.

La rândul său, șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, și-a exprimat solidaritatea cu Varșovia și a reafirmat unitatea grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) în fața "tentativelor din interiorul UE" de a crea diviziuni în rândul celor patru țări care formează acest grup.

În timpul turneului său, Emmanuel Macron a avut întrevederi cu liderii ceh și slovac, însă nu și cu vecinii lor ungar și polonez.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruștei)