Culise PSD | Cine vrea puterea în partid. Mutare surpriză din partea unui fost premier

54

Revenirea lui Sorin Grindeanu în prim-planul PSD, după ce a fost dat jos de la guvernare de propriul partid, nu este întâmplătoare. Surse din partid au declarat pentru Libertatea că Grindeanu ar putea candida la șefia partidului la Congresul PSD de la finalul lui februarie, iar acum este în turneu prin țară și își răspândește mesajul în rândul filialelor.

Discursul pe care va merge Sorin Grindeanu este că PSD trebuie să se curețe de baroni.

"Sorin a fost la Olt și a zis Domnule, feţele uzate, un pas înapoi!. Deci mesajele au început să iasă. Inclusiv primarii au zis: Domnule, știți că noi suntem cu Ciolacu, dar nu ne cereți să îl votăm la Congres, pentru că plecăm din partid", a declarat un social-democrat, sub protecția anonimatului.

Discursul lui Grindeanu de
la Olt a mers, într-adevăr, pe această logică.

Figurile uzate ale PSD trebuie să facă un pas în spate. Voi, cei care ştiţi să aduceţi voturi pentru PSD, trebuie să faceţi un pas în faţă fără niciun fel de frică. Dacă PSD nu face aceste lucruri, începem să devenim din ce în ce mai irelevanţi.

Sorin Grindeanu:

Surse din PSD au dezvăluit, pentru Libertatea, strategia lui Grindeanu. Acest mesaj va fi repetat în fața tuturor filialelor care își aleg în această perioadă liderii.

„Vom da mesaje foarte clare, în sensul că partidul în luna februarie are un congres vital. Dacă la Congres fețele din partid nu se vor schimba și vom avea iar baroni, ca Ciolacu și alții, înseamnă că PSD-ul în acest an dispare. Se va contura din ce în ce mai clar o nouă echipă, nu cu baroni”, au declarat sursele citate.

Planul lui Sorin Grindeanu nu i-ar fi picat prea bine lui Marcel Ciolacu, au mai arătat aceleași surse: „Dacă Sorin face pasul acesta și va avea curajul să candideze, Marcel nu va avea curajul să candideze și el”.

Deocamdată, liderul interimar al PSD are o echipă destul de puternică. Alături de Ciolacu sunt Gabriela Firea, Paul Stănescu, Claudiu Manda, Lia Olguța Vasilescu.

Marea întrebare e ce vor face cei numiți inclusiv în PSD, nu doar de public, baroni.

Surse social-democrate spun că greii din partid ar putea să accepte ideea că e nevoie de o schimbare. "Au înțeles mulți, și Mitică Buzatu, și Oprișan, și Ionel (n.r. - Ionel Arsene) că trebuie schimbat partidul".

Parlamentarii PSD nu ar vrea să voteze moţiunea de cenzură anunţată de Ciolacu

Marele hop pentru Marcel Ciolacu ar putea să fie moțiunea de cenzură pe care tocmai a anunțat-o. Nu toată lumea din PSD este încântată de strategia aceasta.

Eu, când Ciolacu o să depună o moțiune, eu o să-i zic ,,NU’’. De ce, ca să-l dau eu jos pe Orban?! Dacă domnul Orban vrea să facă anticipate, foarte bine, să demisioneze. Eu nu vreau să votez la moțiune. Nu o semnez și nu o aprob, eu nu votez. Și mai sunt în PSD care vor lipsi sau care, dacă vin, nu votează moțiunea.

Parlamentar PSD:

De succesul sau insuccesul moțiunii ar putea depinde cariera viitoare a lui Marcel Ciolacu în PSD, susțin adversarii săi. Mai ales că votul pe moţiune ar putea avea loc în aceeaşi lună cu Congresul PSD de alegere a unei noi conduceri.

Deja, în partid, unii se tem că actualul șef interimar al partidului ar putea să amâne congresul până la mijlocul anului.

Dacă moțiunea de cenzură pică în februarie, Marcel e istorie. De-aia nu-și asumă candidatura. Pentru că e condiționat de moțiune, și semnalele sunt că, dacă moțiunea pică, va încerca să amâne congresul până după locale.

Parlamentar PSD:

Congresul PSD ar trebui să aibă loc până finalul lunii februarie, iar Marcel Ciolacu nu a anunțat clar dacă va candida sau nu la şefia partidului.

Sorin Grindeanu a anunţat, deja, că nu exclude reîntoarcerea sa în PSD, chiar dacă mandatul de președinte al ANCOM îi expiră abia în 2023.

Grindeanu a spus, la Digi24, că ”noul aer” din PSD l-ar putea ajuta să revină în rândurile social-democraților.