Curtea Supremă anunță azi sentința în dosarul foștilor parlamentari Gabriel Berca și Mihai Banu – UPDATE

56

UPDATE: Curtea Supremă a amânat sentința pentru 14 decembrie 2017.

Înalta Curte de Casație și Justiție va pronunța azi sentința definitivă în dosarul în care fostul ministru al Internelor Gabriel Berca și fostul deputat Mihai Banu au fost judecați pentru trafic de influență.

În mai 2016, Gabriel Berca a fost condamnat de Curtea de Apel Bacău la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul deputat Mihai Banu a primit trei ani și jumătate închisoare cu executare, tot pentru trafic de influență.

În același dosar, Lucian Banu, fiul lui Mihai Banu, a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influență.

Curtea de Apel Bacău a mai dispus atunci confiscarea a câte 92.500 de euro de la Gabriel Berca și Mihai Banu iar de la Lucian Banu, a sumei de 150.000 lei.

Procurorii DNA susțin că, în perioada aprilie 2010 — ianuarie 2012, prin intermediul lui Mihai Banu, Gabriel Berca a pretins și primit, atât pentru sine, cât și pentru partidul din care făcea parte, de la omul de afaceri Viorel Rusu (denunțător în dosar) suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator și președinte al PDL Bacău, să intervină pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani către Primăria comunei Ardeoani, din județul Bacău. Banii erau necesari pentru achitarea unor lucrări de construcții, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri.

Conform DNA, în aceeași perioadă și în același scop, Mihai Banu a pretins și primit, în mai multe tranșe, tot de la Viorel Rusu, suma de 220.000 euro, bani folosiți atât pentru sine și pentru Gabriel Berca, cât și pentru partidul din care făceau parte.

La solicitarea lui Mihai Banu și a fiului său, Lucian Banu, din cei 220.000 euro, suma de 150.000 lei a fost remisă de omul de afaceri sub pretextul achiziționării unui teren. (sursa: agerpres.ro)