Daraban (CCIR): Firmele românești care vor să facă afaceri peste hotare așteaptă ponturi de la diplomații români

236

Firmele românești care vor să facă afaceri peste hotare așteaptă de la diplomații români să vină cu niște acțiuni concrete, niște ponturi, a declarat, joi, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

8de302cd-7018-431a-9582-a6f36af0d4fa

"La CCIR nu avem 100 de agenți economici undeva legați în beci și pe măsură ce ni se cer 10-15-20 pentru o misiune economică, noi îi eliberăm și plecăm cu ei. Foarte mult contează ca din partea dumneavoastră (a diplomaților n.r.) să vină niște acțiuni concrete, niște ponturi. Suntem la prima generație de oameni de afaceri din România. Acest lucru spune multe. Spune multe numai dacă ne uităm la capitalizarea Bursei de Valori București, care este de doar 4 miliarde de dolari. Dacă ne uităm la Moscova vedem o capitalizare de 447 de miliarde de dolari, de peste 100 de ori mai mare decât a noastră în condițiile în care PIB-ul Rusiei e de 7 ori mai mare decât al României", a spus Daraban.

El a precizat că la CCIR se identifică pârghii de promovare a diplomației economice.

"Ce înseamnă să fii pe bursă? Înseamnă să faci audit și să fii transparent. Probabil la prima generație de oameni de afaceri încă mai avem de așteptat pentru că și profilul investitorului american pe o piață ca a noastră este în special pe bursa de valori. Noi, la CCIR, identificăm pârghii de promovare a diplomației economice. Întotdeauna am pledat pentru un cod fiscal predictibil pentru că un cod fiscal este parte componentă a diplomației economice", a mai arătat oficialul CCIR.

El a precizat că România nu are destui jucători capabili să facă "business overseas".

"Statisticile Eurostat ne spun că suntem pe ultimul loc în UE la inovare și cercetare, ceea ce înseamnă lipsă de brand românesc. Suntem pe ultimul loc la productivitatea muncii. Suntem pe ultimul loc la digitalizarea administrativă", a mai spus Daraban.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe organizează joi Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), cu tema ''O lume în schimbare: Mizele politicii externe a României''.

La eveniment sunt așteptați Mihai Draban, președintele CCIR, Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Tudose, premierul României, Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naționale a României și Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

"Evenimentul oferă ocazia unor dezbateri pe teme de mare actualitate pentru România, printre care rolul comunității de afaceri românești în diplomația economică, evoluții recente și perspective ale economiei românești, cu accent pe principalele politici și obiective de dezvoltare economică, inclusiv perspectiva adoptării monedei euro precum și promovarea și reprezentarea economică externă a României", conform organizatorilor.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)