De la cititori: Gardienii iesiti in misiune butoneaza pe Facebook

265

Citesc in fiecare saptamana articolele directorului Penitenciarului Baia Mare. Unele mi se par intentionat elitiste, altele accesibile si intr-un limbaj colocvial. In mod cert este un om citit si cu un vocabular cu mult peste media agentilor din subordinea sa. De aceea si este gazduit intr-un saptamanal de prestigiu, avand o rubrica personala de cateva luni sau… poate ani.

Gandindu-ma la dl Chis refuz orice comparatie cu plutonierul major Chertitie, scriitor, actor de film, etc. Este clar ca provin din doua medii diferite, ca servesc/au servit in regimuri diferite, pe functii si grade diferite. Daca pe vremea lui Ionel agentul operativ avea in mana dreapta, sau dupa caz stanga, pulanul de cauciuc, in prezent usor modificat in tomfa de serviciu, astazi lucrurile s-au schimbat.

Dovada sta o imagine trimisa de o cititoare care ataseaza si urmatoarul text: “va rog sa trimiteti un mesaj sefului/comandantului de la penitenciar (n.r. nu e sef, ca nu conduce gara si nici comandant, ca nu da bine titulatura) in care sa-i atrageti atentia asupra unui aspect. Nu am nimic cu persoanele inchise, dar nu cred ca ei sunt acolo pentru fapte crestinesti.

Unii au omorat, altii au talharit si furat, iar unii au violat copii, femei sau chiar si batrane. Faptul ca ii vad prin cartierul nostru facand cica curatenie cu maturile, de fapt producand mai mult praf, ne creeaza o stare de disconfort care merge pana la teama. Chiar avand pe ei vestele Drusal, stim ca sunt puscariasi sau cum s-or fi numind acum (n.r. se spune persoane private de libertate) si vazandu-i circuland liberi printre noi, avem o stare de teama sa nu faca ceva rau.

O sa-mi spuneti ca sunt persoane cuminti si care nu prezinta risc. Dati-mi voie sa nu va cred, in oricare din noi existand un animal gata de cruzime. Nu v-as fi scris daca nu as fi vazut saptamana trecuta, in 25 august, ora 12:30, o echipa de detinuti mergand in coloana pe strada Matei Basarab, cu maturile din dotare, spre o destinatie oarecare.

Ceea ce m-a orpilat este ca agentul care trebuia sa-i supravegheze si mergea in urma lor la cativa metri era cu ochii infipti in telefonul mobil si butona cu zor pe Facebook. L-am vazut pentru ca a trecut pe langa mine si ma intreb daca in fisa lui de post scrie asa ceva sau trebuia sa supravegheze detinuti? Stiu ca gardienii au pretentii la salarii mai mari, ca sunt putini si fac ore suplimentare, dar sa faci in vazul public asa ceva este o sfidare, daca nu chiar o abatere grava”.

Am redat cu mici completari si corecturile de rigoare textul primit, convinsi fiind ca atat dl comisar sef Chis, cat si dl comisar sef Chiorean vor sti sa ia masurile de rigoare. Noi stim ca respectivii sunt cuprinsi in sistemul de detentie deschis, dar totusi, un element de risc exista, iar oamenii nu se simt confortabili.

Chiar daca imaginea nu pare elocventa, verificand din doua surse avem convingerea ca agentul operativ era preocupat de altceva decat paza sau supravegherea persoanelor. Asteptam reactii!

Mihai POPA