Descinderi la Sinteşti ale Gărzii de Mediu, Poliţiei şi Jandarmeriei; sunt vizaţi cei care ard ilegal deşeuri

80
Peste 100 de lucrători din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Poliţiei şi Jandarmeriei au descins, joi după-amiaza, în localitatea Sinteşti pentru a controla diverse obiective din zonă unde sunt arse ilegal deşeuri, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Potrivit sursei citate, la acţiune este anunţat şi ministrul de resort, Mircea Fechet, care, la finalul controalelor, va face declaraţii de presă.

Controalele în zona Sinteşti nu sunt primele din acest an. Cea mai recentă acţiune de acest fel a avut loc pe data de 25 octombrie, atunci când Garda de Mediu a identificat posibila sursă de poluare a aerului, ce a dus la înregistrarea unor valori peste medie ale poluanţilor, în noaptea de 24 spre 25 octombrie, şi anume o topitorie ce nu funcţiona în perioada controlului, dar pentru care fusese aplicată anterior o sancţiune.

"(...) echipele de permanenţă ale Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul comisariatelor Ilfov şi Bucureşti au controlat, în cursul nopţilor de 23 spre 24, şi 24 spre 25 octombrie, zonele unde senzorii de măsurare a calităţii aerului arătau depăşiri foarte mari, Militari, Bragadiru, Rahova şi Colentina. În urma verificărilor, echipa de permanenţă a comisariatului judeţean Ilfov a identificat o posibilă sursă de poluare, o topitorie care însă nu funcţiona în perioada controlului, aceasta fiind sancţionată anterior de către reprezentaţii GNM - CJ Ilfov. În acest caz a fost propusă şi întocmirea unui de dosar penal. Ulterior, comisarii GNM s-au deplasat în zona Sinteşti - Ilfov, în apropiere de strada Zlătari, unde s-a constatat un miros foarte puternic. Nu s-a putut identifica în perioada controlului sursa exactă de poluare", a menţionat instituţia.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunţat, duminică, faptul că, în cursul nopţii de 24 spre 25 octombrie, aproximativ între orele 20:00 - 00:00, concentraţiile poluanţilor monitorizaţi în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) au înregistrat creşteri la aproape toate staţiile de monitorizare. Valoarea concentraţiilor de PM 2,5 raportată la cea a PM 10 (aproximativ 80%) indică existenţa unor procese de ardere desfăşurate la începutul serii, creşterea concentraţiilor fiind favorizată de dispersia deficitară a poluanţilor, calmul atmosferic fiind aproape total instaurat de la ora 18:00. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Citește și:

 

Fechet: Arderile ilegale de deşeuri, una dintre cauzele care duc la depăşirea poluanţilor, mai ales pe timpul nopţii