Poate ți-ai dat seama cum un computer este capabil să transforme componentele în interior sau cum un computer este capabil să furnizeze energie electrică componentelor sale, fără ca acesta să se supraîncălzească sau să se supraîncarce.
În unitate, fiecare componentă din carcasa computerului este alimentată cu energie electrică în funcție de capacitatea necesară funcționării. Subiectul este sursa de alimentare. Mai jos este o prezentare completă a tipurilor de conectori pe care o are o sursă de alimentare.
În unele tipuri, sursa de alimentare este echipată cu protecție la scurtcircuit, protecție la supraîncălzire, protecție la putere redusă și protecție la supratensiune și curent (suprasarcină), totul depinde de tipul sursei de alimentare pe care o utilizezi.
Tipuri de conectori în sursa de alimentare
Există diferite tipuri de conectori la capătul cablului de alimentare. Acest conectori este conectat la toate dispozitivele din carcasa computerului care necesită o sursă de alimentare pentru funcționare.
Fiecare conector are o formă și o funcție diferite, deoarece fiecare parte a computerului necesită o putere diferită pentru a funcționa normal. Conectorii sunt după cum urmează:
- Conector ATX 24/20 pin (cablu de alimentare al plăcii de bază)
Acest tip de conector are două tipuri, există 20 de pini și 24 de pini. Practic, ambele au aceeași funcție ca sursa principală de alimentare de pe placa de bază. Cu toate acestea, conectorul cu 24 de pini vine cu un conector suplimentar ATX 12V 2.0 cu 4 pini pentru a furniza puterea suplimentară necesară slotului PCI Express.
- Conector ATX 4/8 pin (cablu de alimentare CPU)
Tipul conectorului este pentru alimentarea procesorului (CPU). Pentru o placă de bază cu overclock redus, există un conector cu 4 pini, spre deosebire de tipul plăcii de bază cu overclock cu procesor ridicat.
- Conector Molex (conector periferic cu 4 pini)
Un conector Molex este utilizat pentru alimentarea dispozitivelor din carcasa computerului, cum ar fi unitățile de disc, CD / DVD ROM, ventilatoarele carcasei și chiar unele tipuri de plăci grafice necesită acest tip de conector.
- Mini conector Molex (conector dischetă)
Acest conector este utilizat pentru alimentarea dischetei . Chiar dacă nu este utilizat, există încă multe surse de alimentare care furnizează acest tip de conector.
- Conector SATA
Conectorul SATA a înlocuit rolul conectorului Molex, toate dispozitivele moderne, cum ar fi unitățile CD / DVD ROM, hard disk-urile și SSD-urile, folosesc acum conectorul SATA pentru alimentare.
- Conector PCI-E cu 6 pini și 6 + 2 pini
Conectorul PCI-E este un conector funcțional pentru a furniza energie suplimentară dispozitivelor precum plăcile grafice. Conectorul PCI-E este capabil să furnizeze 75 W putere la placa grafică.