DETALII în cazul RĂPIRII MARINARILOR din Togo

227

DETALII în cazul RĂPIRII MARINARILOR din Togo

A trecut aproape o săptămână de când trei marinari români au fost răpiți de pe tancul chimic Histria Ivory. Autoritățile române au format o celulă de criză, sunt în permanență legătură cu cele din Republica Togo, în apele căreia a avut loc răpirea, iar la nivelul firmei de asigurări cu care este încheiat contract au fost luate măsuri pentru ca cei trei marinari români să se întoarcă acasă în siguranță. Până când se va reuși contactarea piraților, noi detalii ies la iveală.

Tancul chimic Histria Ivory, deținut de Histria Shipmanagement SRL (HSM), plecase din portul Lome, din Republica Togo, de aproximativ o oră și jumătate când a fost abordată de pirați. Marinarii abia încheiaseră operațiunile de manervă și se pregăteau de drum. Potrivit surselor noastre, pirații ar fi urcat pe puntea de comandă pe scările exterioare, luându-i prin surprindere pe cei care se aflau în acel moment pe punte. În vreme ce majoritatea din cei 21 de membri ai echipajului au reușit să se refugieze în camera de siguranță, trei marinari nu au mai apucat să fugă. Este vorba despre ofițerul III de punte, ofițerul mecanic I și un timonier. Din primele date transmise de pe navă, informația a fost că ar fi dispărut patru marinari, adică cei trei deja menționați și încă un timonier. Dar Ministerul Afacerilor Externe a confirmat răpirea a trei marinari.

Tot din primele date transmise de pe navă, pirații au început să tragă din momentul în care s-au urcat la bord, distrugând aparatura, inclusiv cea de comunicații. Autoritățile din Togo au fost sesizate despre ceea ce se întâmpla la bordul tancului chimic de către echipajele altor nave și au transmis că intervin în cel mai scurt timp. De altfel, tancul chimic a fost adus înapoi în zona de ancoraj a portului Lome, în aceeași seară, fiind asistat de echipaje militare ale Republicii Togo.

F.B.

Citește și: MARINARI RĂPIȚI DE PIRAȚI, în Togo!

Se așteaptă un SEMN de la PIRAȚII care au RĂPIT TREI MARINARI ROMÂNI în Golful Guineea