DISPERAREA unei mame din Constanţa, acuzată de răpire internaţională: „Mi se ia copilul din braţe!”

134

DISPERAREA unei mame din Constanţa, acuzată de răpire internaţională: „Mi se ia copilul din braţe!”

Elena Gabriela Mardare

O mamă din Constanța se luptă prin instanțele de judecată să dovedească faptul că nu și-a răpit propriul copil, așa cum o acuză soțul italian, cu care este în divorț. Revoltător este faptul că, așa cum a declarat mama disperată pentru „Replica de Constanța”, în vreme ce instanța de judecată din Italia a admis ca fetița să fie încredințată provizoriu femeii, în România, și a stabilit și un program de vizită pentru tată, ce a fost și respectat, instanțele din țara noastră au admis acuzațiile de răpire internațională și îi cer mamei să înapoieze copilulul tatălui.

„Statul român nu își apără cetățenii! Vreau să trag un semnal de alarmă, să arăt cum este tratat un cetățean român și cum îi sunt apărate drepturile de către instanțele de judecată. În fapt, eu, cetățean român, sunt acuzată că mi-am răpit copilul, o fetiță de șase ani, ce este și ea cetățean român, dar născută din căsătoria mea cu un cetățean italian.

Am venit cu copilul în casa mea din Constanța, totul cu acordul soțului, dar pentru că el s-a răzgândit și m-a acuzat de răpire internațională, instanțele de judecată, și mă refer la Tribunalul București și Curtea de Apel București, i-au dat dreptate, și pe fond și în recurs, acum fiind în faza de executare silită, când poate să îmi ia copilul din brațe și să îl ducă în Italia”, își strigă Elena Gabriela Mardare teama că și-ar putea pierde copilul.

Femeia povestește că, în aprilie 2016, a făcut o înțelegere cu soțul italian, Antonio Tuccillo, să se întoarcă în țară, pentru a deschide o afacere. „Înainte de înțelegerea aceasta, eu depusesem o cerere pentru separare judiciară, pentru divorț, în Italia, pentru nepotrivire de caracter. El m-a convins însă să renunț la proces, spunându-mi că se va schimba. Drept dovadă, mi-a spus că mă ajută să îmi deschid o afacere. Am fost încântată, am fost de acord cu propunerea lui, mai ales că făcusem un curs în Italia, de trei ani, de estetician independent și aveam ocazia să profesez, ceea ce îmi doream foarte mult. Condiția pentru a mă ajuta cu afacerea a fost să renunț la divorț.

Am renunțat la divorț, iar în mai 2016, am luat de comun acord decizia de a modifica procura judiciară în ceea ce o privea pe fetița noastră, procură prin care noi, părinții, eram de acord să iasă copilul din Italia. Iar el a fost acord să vin în România pentru o perioadă mai lungă, știind că o afacere nu se face într-o lună sau două, iar el nu avea timp să se ocupe de copil, deoarece pleacă la serviciu dimineața și vine seara.

Am apucat să vin în România, ne-am stabilit, eu și fetița, în apartamentul pe care îl am de la părinții mei. Am închiriat un spațiu pentru cabinetul de estetică, după care însă, soțul nu m-a mai susținut pentru această afacere, invocând că aș fi răpit copilul”, a declarat constănțeanca.

Soțul italian o vizita pe fetița în România, dar o acuza pe mamă de răpire internațională

În vreme ce fostul soț făcea demersuri pe la autorități pentru a o pune pe femeie sub acuzare, în Italia a demarat procedurile de divorț și a cerut să își viziteze copilul. „Până să îmi vină citațiile de la Protecția Copilului, el mi-a spus că vrea să ne viziteze și să petreacă cu noi concediul de câteva zile. Bineînțeles că m-a încântat ideea, căci în Italia nu își petrecea timpul cu noi. I-am spus că suntem bucuroase și îl așteptăm. A venit în România, la apartamentul unde locuiesc cu fetița, am petrecut câteva zile. Nu au trecut câteva zile și am primit înștiințare de la Tribunalul București, cum că sunt acuzată de răpire internațională de minori, a propriului copil”, a continuat femeia referitor la drama pe care o trăiește.

În timp ce în România se tot prezenta la instanța din București, unde încerca să-și dovedească nevinovăția, Elena Mardare a primit înștiințare, de data aceasta de la instanța de judecată din Italia, să se prezinte pentru divorț. „În Italia, am prezentat judecătorilor ce s-a întâmplat și s-a hotărât să ne înțelegem între noi, părinții, pentru un program de vizită în România, fiindu-mi încredințată fetița provizoriu.

Programul de vizită ne-am înțeles noi asupra lui: 14.04.2017 – 23.04.2017 și 16.06.2017 – 25.06.2017, între orele 9,30 și 20,30 și între 16,30 și 23,09, în timpul grădiniței. Iar programul de vizită a fost respectat, așa cum ne-am luat angajamentul în fața judecătorului din Tribunalul Napoli. El, tatăl, a venit în România, s-a plimbat cu copilul în parcuri, în mall-uri, ba mai mult eu m-am învoit de la serviciu pentru a îi facilita vizita, pentru a fi alături de copil, pentru că fetița nu voia să stea doar cu el”.

Judecătorii din Italia dau custodie provizorie mamei, cei din România admit acuzația de răpire!

În aceste condiții, în care instanța de judecată din Italia recunoaște că fetița se află la mama ei pe perioada separării judiciare, deciziile magistraților din România sunt cel puțin surprinzătoare, subliniază femeia. „Am prezentat la termenele de judecată documentele din care reiese că avem un program de vizite stabilit, cu care instanța din Italia a fost de acord. Cu toate acestea, și pe fond, și în recurs, Tribunalul București și Curtea de Apel București, au admis cererea tatălui și au dispus înapoierea copilului la domiciliul din Italia.

Nu înțeleg cum pot fi acuzată că mi-aș fi răpit propriul copil, din moment ce el ne vizitează și se plimbă cu copilul prin mall-uri și parcuri, chiar înoptând și fiind oaspete în casa mea din Constanța, la sfârșitul anului 2016, de mai multe ori! El nu a anunțat însă organele competente din România, care judecau răpirea internațională, iar documentele depuse de mine nu au fost luate în seamă. Susțin că soțul meu a venit în România în octombrie și noiembrie 2016, în ianuarie 2017. A vizitat fetița, dar a ascuns acest aspect organelor competente, și faptul că avem o înțelegere de vizitare”, a mai afirmat mama.

În prezent, femeia a mai apelat la două căi de atac, la Curtea de Apel București, depunând contestație în anulare și cerere de revizuire, termenele de judecată urmând să aibă loc pe 8 septembrie. Constănțeanca speră ca, măcar în al 12-lea ceas, judecătorii să îi facă dreptate.

„Fac un apel, prin mass-media, către președintele României, către ministrul Justiției și toate organismele cu atribuții, către societatea civilă, să mă sprijine ca acest copil, care este și cetățean român, să crească lângă mama lui. Prin acest apel, disperat, vă rog să mă sprijiniți, pentru că sunt la capătul puterilor, neavând nici resurse financiare. Toate veniturile familiei le-am cheltuit cu avocații, pentru a îmi apăra dreptul de mamă!”, ne-a mai declarat femeia.

În cazul în care, nici într-un final, instanțele de judecată din țara noastră nu îi vor face dreptate, constănțeanca este hotărâtă să dea în judecată statul român la CEDO, luând legătura deja cu Societatea Internațională a Drepturilor Omului.

Florentina BOZÎNTAN