DOCUMENTAR: Actriţa Julia Louis-Dreyfus împlineşte 60 de ani (13 ianuarie)

6
Binecunoscuta actriţă Julia Louis-Dreyfus se bucură de peste două decenii de un extraordinar succes în televiziune, distinsă cu un Premiu Globul de aur, în 1994, pentru rolul din serialul "Seinfeld" (NBC, 1989-1998) şi numeroase distincţii Emmy pentru comediile "The New Adventures of Old Christine" (CBS, 2006-2010) şi "Veep" (HBO, 2011-2019), notează https://www.rottentomatoes.com/.

Sursa foto: cinemagia.ro

Julia Scarlett Elizabeth Louis-Dreyfus s-a născut la 13 ianuarie 1961 în Manhattan, New York. Părinţii săi, scriitoarea Judith (LeFever) şi omul de afaceri francez Gerard Louis-Dreyfus au divorţat la un an după naşterea ei. La vârsta de opt ani s-a mutat cu mama ei la Washington D.C, unde aceasta s-a recăsătorit cu L. Thompson Bowles, decan al Facultăţii de Medicină a Universităţii "George Washington". Munca tatălui său vitreg, implicat în Proiectul HOPE, care presupunea multe călătorii, i-a îmbogăţit copilăria viitoarei actriţe.

A absolvit liceul "Holton-Arms" şi şi-a continuat studiile, urmând specializări în teatru şi interpretare la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois (1982), potrivit www.imdb.com.

În timpul studenţiei, a făcut improvizaţie cu Waa-Mu Show (mai târziu, Mee-Ow Show), care îi avea printre membrii săi pe actorii Seth Meyers şi Ana Gasteyer, vedete ale spectacolului "Saturday Night Live". De asemenea, a apărut alături de grupul de improvizaţie ''Second City'', cel mai faimos din Chicago, precum şi alături de ''Practical Theatre Company'', înfiinţată de un coleg de-al său de la Northwestern, Brad Hall.

Spectacolul "The Golden 50th Anniversary Jubilee", realizat de ''Practical Theatre Company'' în 1982, a atras atenţia producătorilor "Saturday Night Live", Dick Ebersol şi Bob Tischler, care i-au oferit lui Louis-Dreyfus posibilitatea de a se alătura distribuţiei principale a serialului produs de NBC. Actriţa a apărut în "Saturday Night Live", în perioada 1982-1985.

În 1987, Julia Louis-Dreyfus s-a căsătorit cu Brad Hall, devenind mamă a doi băieţi: Henry (n.1992) şi Charles (n. 1997).

Primele sale roluri de actriţă, pe marele ecran, au fost în peliculele lui Woody Allen, "Hannah and Her Sisters" (1986) şi "Soul Man" (1986). A jucat apoi în sitcomul NBC "Day By Day" (1988-1990).

În timpul filmărilor serialului, scenaristul Larry David şi comedianul Jerry Seinfeld i-au propus să se alăture distribuţiei sitcom-ului "Seinfeld", căruia îi lipsea o reprezentată feminină centrală în mijlocul trio-ului său de personaje masculine, reprezentat de Jerry Seinfeld în rolul lui Jerry Seinfeld, Jason Alexander în rolul lui George Constanza şi Michael Richards în cel al lui Cosmo Kramer.

Sursa foto: Seinfeld/Facebook

Întruchipând-o pe vanitoasa Elaine Benes, Julia Louis-Dreyfus a obţinut şapte nominalizări la Emmy, câştigând un premiu în 1996, precum şi un Glob de Aur în 1994 şi trei premii Screen Actors Guild (1995, 1997 şi 1998), potrivit https://www.rottentomatoes.com/.

A jucat în "Deconstructing Harry" (1997), de Woody Allen, şi şi-a împrumutat vocea în filmul de animaţie produs de Disney/Pixar "A Bug's Life" (1998).

A făcut prima incursiune ca vedetă a propriului serial cu "Watching Ellie" (NBC, 2002-2003), un sitcom creat de soţul său Brad Hall, dar recenziile mixte obţinute au dus la anularea celui de-al doilea sezon.

Julia Louis-Dreyfus s-a întors pe micile ecrane, în 2006, în sitcom-ul "The New Adventures of Old Christine" (2006-2010), interpretând rolul unei femeie divorţate care încearcă să menţină un echilibru între locul de muncă, relaţiile de familie şi prietenia cu fostul ei soţ (Clark Gregg) şi noua lui soţie. A fost nominalizată de cinci ori consecutiv la un premiu Emmy şi a câştigat unul în 2006.

A urmat apoi serialul de comedie "Veep" (HBO, 2012-2019), despre necazurile senatoarei Selina Meyer, un personaj predispus la gafe, care devine vicepreşedinte al Statelor Unite. Serialul a obţinut recenzii pozitive la nivel internaţional, actriţa fiind recompensată cu un număr record de şase premii Emmy consecutive, la categoria pentru cea mai bună actriţă într-un serial de comedie. Julia Louis-Dreyfus a fost unul dintre producătorii serialului, alături de Armando Iannucci, David Mandel şi alţii.

Sursa foto: The Hollywood Reporter/TWITTER

Julia Louis-Dreyfus a interpretat şi în pelicule, precum "Enough Said" (2013), al regizoarei Nicole Holofcener, alături de James Gandolfini (1961-2013), o comedie romantică incisivă şi intuitivă. Lungmetrajul s-a aflat, în 2013, între cele zece selecţionate în competiţia pentru trofeele celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Film "Comedy" Cluj-Napoca.

Actriţa a dezvăluit, în septembrie 2017, că a fost diagnosticată cu cancer mamar. În 2018, într-un mesaj postat pe contul său de Istangram, spunea că a încheiat cu succes şedinţele de chimioterapie pe care le-a urmat. În această perioadă, serialul "Veep" a fost suspendat. Filmările pentru sezonul final, cel de-al şaptelea, au început în august 2108, iar premiera a avut loc în 2019.

Alături de prestigioasele premii Emmy şi Globurile de Aur, actriţei i-au mai fost decernate şapte premii ale Sindicatului Actorilor Americani (SAG Awards), un Premiu Peabody, cinci Premii ale Comediei Americane, două Premii Critics' Choice Television. A primit o stea pe Bulevardul celebrităţilor din Hollywood, în 2010, şi a fost inclusă în Television Academy Hall of Fame în 2014, potrivit https://www.emmys.com/.

Sursa foto: cinemagia.ro

A fost recompensată, în 2018, cu Premiul "Mark Twain" pentru umor american.

Reia colaborarea cu studiourile Disney/Pixar pentru a împrumuta vocea sa (Laurel Lightfoot) în pelicula animaţie "Onward" (2020) şi a interpretat în "Downhill" (2020), ''un remake'' al apreciatei comedii suedeze "Force Majeure" de Ruben Ostlund, alături de Will Ferrell, în regia lui Jim Rash şi Nat Faxon, potrivit www.cinemagia.ro.

Julia Louis-Dreyfus se numără printre mai mulţi cineaşti şi actori de renume, precum Oprah Winfrey, Alfonso Cuaron, care au anunţat că se vor implica în diverse proiecte pentru serviciul de streaming al Apple. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Liviu-Ioan Tatu, editor online: Andreea Preda)