DOCUMENTAR: Scriitorul american Edgar Allan Poe

37
Edgar Allan Poe este unul dintre cei mai importanţi şi influenţi scriitori americani ai secolului al XIX-lea. A fost primul autor care a încercat să-şi facă o profesie din activitatea de scriitor.

S-a născut pe 19 ianuarie 1809, în Boston, Massachusetts. Tatăl său, David Poe, şi mama sa, Elizabeth Arnold Hopkins Poe, au fost actori.

Ambii părinţi au murit în 1811, iar Edgar a rămas orfan înainte de a împlini vârsta de 3 ani. A fost adoptat de John Allan, un comerciant de tutun din Richmond, Virginia, şi a fost trimis la un internat din Londra, Anglia. Ulterior a studiat timp de un an la Universitatea din Virginia, dar a renunţat la studii şi a început să piardă bani, acumulând mari datorii, la jocuri de noroc.

După ruperea logodnei sale cu Sarah Royster, de către tatăl adoptiv, John Allan, Poe a suferit mult şi, traumatizat, a găsit soluţia înscrierii în armată în mai 1827. În acelaşi timp, Edgar Allan Poe a publicat prima sa carte, "Tamerlane and Other Poems" (1827).

În 1829, a devenit cadet la Academia West Point, dar a fost demis după 6 luni, pentru indisciplină. În acea perioadă a publicat "Poems by Edgar A. Poe" (1831) şi "Al Aaraf" (1929), susţinut de colegii săi de la academia militară, care au făcut o colectă de fonduri.

Creaţia poetică din primii ani, deşi scrisă în maniera lui Lord Byron, se distinge prin muzicalitatea caracteristică versurilor sale.

Se stabileşte în Baltimore, locuind împreună cu mătuşa sa, Maria Clemm, şi cu fiica acesteia, adolescentă, Virginia Eliza Clemm, cu care s-a căsătorit în 1836.

Celebrul său poem "Corbul" - "The Raven", care a provocat o adevărată senzaţie, apărut în 1845, urmat în 1849 de "The Bells" (1849), îl impune ca pe unul dintre marii creatori lirici ai lumii. "The Raven" a fost publicat în revista New York Evening Mirror

În eseurile sale "Principiul poetic" - "The Poetic Principle" (1850) şi "Filosofia compoziţiei" - "The Philosophy of Composition" (1846), Poe a formulat teorii literare de referinţă pentru generaţiile viitoare de scriitori. Scrierile sale teoretice, care marchează începutul teoriilor literaturii moderne, s-au bucurat încă din timpul vieţii autorului de o atenţie şi preţuire deosebită.

Printre scrierile sale magistrale se numără: "Ligeia" (1838), "The Fall of the House of Usher"(1839) şi "The Masque of the Red Death". Urmând propria sa teorie despre crearea "unui anumit efect unic sau singular", Poe a inventat genul poveştilor cu detectivi. Lucrarea sa "The Murder in the Rue Morgue" (1841) este probabil prima poveste cu detectivi publicată vreodată.

În 1847, când viaţa lui începuse să capete mai mult echilibru, Poe a avut o altă mare încercare, moartea soţiei sale Virginia, în 1847. Doi ani mai târziu după pierderea soţiei, s-a întors la Richmond şi a început o relaţie cu fosta sa logodnică, Sarah Royster, care, la rândul său, era văduvă.

La scurt timp însă, când se afla într-o călătorie în Baltimore, a fost găsit inconştient pe stradă. A fost dus la Spitalul de la Washington College. A murit 4 zile mai târziu, la 7 octombrie 1849, după ce a avut momente în care şi-a revenit. La sfârşit, într-un astfel de moment, şi-a recăpătat cunoştinţa pentru puţin timp, atât cât să şoptească ultimele sale cuvinte: "Doamne, ajută-mi sufletul sărac". Adevărata cauză a morţii sale a rămas însă necunoscută, iar certificatul de deces a dispărut, potrivit www.imdb.com.

Necrologul său a fost scris de criticul Rufus Griswold, care era şi unul dintre cei mai înverşunaţi inamici ai săi. A rămas astfel pentru posteritate o imagine distorsionată a marelui scriitor, în urma defăimărilor proferate în acel necrolog insultător, menţionează sursa citată. (surse: https://www.poemuseum.org; https://www.imdb.com/) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)