Doi foşti prefecţi de Buzău, condamnaţi definitiv la închisoare într-un dosar de retrocedări ilegale de păduri

28

Paul Beganu şi Mariana Buleandră au fost condamnaţi definitiv la 8 ani şi jumătate, respectiv patru ani şi jumătate de închisoare în dosarul care vizează retrocedarea ilegală a 5.000 de hectare de pădure într-o localitate din județul Buzău, scrie News.ro

Potrivit magistraţilor Curţii Supreme, Paul Beganu are de executat 8 ani şi 6 luni de închisoare, cu un an mai puţin decât îi acordaseră judecătorii de la instanţa de fond, iar Mariana Buleandră a primit o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni, faţă de 5 ani şi 6 luni, cât hotărâseră judecătorii primei instanţe.

De asemenea, fostul şef al ITSRV Focşani Alexandru Lefter a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, ca şi juristul Prefecturii Buzău Ştefan Feraru, fostul secretar al Primăriei Gura Teghii Liliana Panaite a primit o reducere de pedeapsă de la 4 la 3 ani, iar afaceristul buzoian Toni Bocioacă care fusese condamnat la 3 ani cu suspendare a fost achitat.

Astfel, instanţa a admis apelurile declarate de DNA Ploieşti, dar şi de mai mulţi inculpaţi faţă de sentința Curţii de Apel Ploieşti din 28 iunie 2018.

Decizia de luni a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

În urmă cu doi ani, Curtea de Apel Ploieşti a dat condamnări record în cazul retrocedării ilegale de pădure în localitatea buzoiană Gura Teghii. Astfel, fostul prefect Paul Beganu primea o condamnare de 9 ani şi 6 luni, fostul prefect Maria Buleandră - 5 ani şi 6 luni, afaceristul Georghe Ceteraş - 10 ani şi 8 luni, fostul şef al ISRTV Focşani, Alexandru Lefter - 5 ani, juristul Prefecturii Ştefan Feraru - 3 ani şi 2 luni, fostul secretar al Primăriei Gura Teghii Liliana Panaite - 4 ani, afaceristul Toni Bocioacă - 3 ani. În total, în acest dosar, au fost trimise în judecată 12 persoane.

Paul Beganu a fost prefect de Buzău între 2009 şi 2012, fiind propus de PDL, iar Mariana Buleandă a fost prefect al Buzăului între 2014 şi 2015, susţinută de PSD.