Dorina Lazăr: Vă jur că nu știu de ce sunt în conflict cu PMB; Caramitru: În acest caz UNITER poate să ia o poziție fermă

231

Actrița Dorina Lazăr, care a fost demisă în urmă cu două zile de la conducerea Teatrului Odeon, spune că nu știe de la ce a pornit conflictul cu Primăria Capitalei.

d0a032ff-daeb-4f16-8b42-a8ffcf953614

"Nu știu de la ce a pornit. Vă jur că eu nu știu de ce sunt în conflict cu Primăria", a spus Dorina Lazăr, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, la sediul UNITER din Capitală.

Ea a mărturisit că și-a dedicat viața Teatrului Odeon. "Sunt cea mai veche 'mobilă' a Teatrului Giulești/Odeon, din 1969. Sunt de 20 de ani pe post de conducere, început odată cu un concurs atunci când Dabija a venit în a doua lui 'domnie', după doi ani de proces, (…) când am dat concurs și am fost numită director artistic. La un moment dat Sandu Dabija s-a săturat de administrație și a plecat să-și facă profesia pentru care Dumnezeu l-a hărăzit. Și am rămas director plin. Pe post de actriță și cu leafă de actriță, jucând și făcând management în același timp pe leafă de actriță", a declarat Dorina Lazăr.

Actrița a precizat că noul director interimar Cristian Șofron s-a prezentat vineri dimineață la sediul Teatrului Odeon. "În clipa în care noi suntem aici și vorbim, la noi la teatru se găsește noul director interimar, domnul Cristian Șofron, împreună cu funcționarii de la Primărie, și îmi adună lucrurile", a spus Dorina Lazăr.

Ea a mărturisit că nu înțelege de ce a apărut această problemă acum în condițiile în care primise confirmarea în postul de conducere cu doar câteva zile înainte. Actrița a prezentat presei și trei documente primite de la PMB — evaluarea anuală în care se precizează că a obținut nota 9,23 și Comisia de evaluare recomandă continuarea managementului, decizia de reîncadrare în funcția de manager și decizia de încetare a contractului de management încheiat între primarul general și Teodora Lazăr.

''Eu am trei hârtii. O hârtie care este de la Comisia de evaluare anuală a managementului, care s-a făcut în primăvară, la care am primit nota 9,23 din 10 puncte. Eu ar fi trebuit să primesc această confirmare pe post, reconfirmare pe post, probabil la o lună sau două. Ea a venit în 18.08 și sunt anunțată, sub semnătura doamnei Gabriela Firea, că începând cu data 01.07 doamna Teodora Lazăr se reîncadrează la teatru în funcția de manager, dar ea e trimisă în 17 august. Și mai am o a treia hârtie care este venită zilele trecute, pe 30 august, în care scrie: 'având în vedere referatul Direcției de Cultură, Sport, Turism, primarul general dispune: începând cu data prezentei încetează contractul de management încheiat între primarul general și Teodora Lazăr, manager la Teatrul Odeon. Prezenta dispoziție poate fi contestată la instanța competentă. Primar general Gabriela Firea', dar semnătura nu este a doamnei Gabriela Firea, ci a domnului viceprimar Bădulescu. Deci, acum patru zile eram bună, peste patru zile nu am mai fost bună", a menționat Dorina Lazăr.

Prezent la conferință, actorul Ion Caramitru, președintele UNITER, a arătat că Uniunea apără interesele membrilor ei.

"Unul dintre personajele cele mai importante ale teatrului românesc de-a lungul, aș zice, ultimilor 60 de ani, făcând parte din familia indemnizațiilor de merit din România, director prin concurs al Teatrului Odeon, a solicitat această conferință de presă pentru explicații cu privire la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu două zile, și anume demiterea domniei sale'', a afimat Caramitru.

El a anunțat că va face, în numele UNITER, o adresă către PMB în care va cere revenirea pe post a actriței Dorina Lazăr.

"În cazul în speță Uniunea poate să ia o poziție foarte fermă. Poziția nu poate fi decât conformă cu legislația și cu ponderea pe care o avem în viața publică. (…) Va trebui să cerem explicații, să facem un compendiu al acestei întâlniri, să atașăm punctele de vedere ale personalităților care s-au exprimat, să exprimăm un punct de vedere al Senatului (n.r. — UNITER), și să cerem primăriei revenirea la această dispoziție. (…) Eu vă asigur că vom produce un document, ținând cont de tot ce am spus și de votul în scris al membrilor Senatului cu care ne vom adresa Primăriei", a spus Ion Caramitru.

La conferința de presă au fost prezenți reprezentanți de marcă ai lumii teatrale, din toate generațiile, care au ținut să-și exprime public sprijinul față de Dorina Lazăr — Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Marina Constantinescu, George Mihăiță, Marcel Iureș, Radu Afrim, Mircea Stănescu, Mircea Cornișteanu, Richard Bovnoczki, Lia Bugnar.

Au fost trimise și scrisori de susținere, care au fost citite de actrița Rodica Mandache, semnate de către regizorii Dinu Cernescu, Gabor Tompa, Mihai Măniuțiu, actorul Emil Coșeru.

AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)

Citiți și:

* PMB: Corpul de Control al primarul general a constatat mai multe nereguli grave la Teatrul Odeon