Echipajul ISU Mureș a deschis Competiția Mondială de Descarcerare, la proba complexă

255

Echipajul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Horea" al județului Mureș, format din echipa de descarcerare și cea de traumă, a deschis, joi dimineața, Competiția Mondială de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat (World Rescue Challenge) care se desfășoară la Târgu Mureș în perioada 30 august – 3 septembrie.

59924340-6333-4918-8ba1-71263150f672

Tot în deschiderea competiției de joi dimineața, echipa "Carlow" din Irlanda a concurat la proba rapidă.

Echipa ISU Mureș este formată din plutonier adjutant Sergiu Cotea, comandantul de echipaj pe lotul de descarcerare, trei servanți de descarcerare, plt. adj. șef Ioan Sima, plt. maj. Claudiu Miheșan și plt. maj. Vlad Toma. Paramedicii echipei sunt plt. maj. Eugen Anca și plt. maj. Adrian Săcărea.

"Fac parte din lotul de descarcerare, dar și de traumă. Astăzi începem la proba complexă, suntem practic prima echipă care începem competiția. E un accident rutier în care sunt implicate două mașini, cu două sau mai mult victime. În prima fază sunt importante recunoașterea și îndepărtarea problemelor care ar putea să apară, gestionarea pericolelor — de foc, de explozie. După recunoașterea primară va avea loc primul contact cu pacientul sau pacienții. Pe lângă acest lucru, paramedicii sau lotul de traumă să aibă acces cât mai repede la victime pentru că este foarte important să îi fie deschise accidentatului căile aeriene și să îi fie montată o mască de oxigen cu flux mare. Când are acces la pacient, echipa trebuie să gestioneze corespunzător spațiul interior al mașinii, fiindcă este foarte important să gândească în perspectivă și pentru etapele următoare. Aici mă refer la evacuarea pacientului. Va trebui să îi preia capul astfel încât coloana cervicală să fie protejată de eventuale leziuni care ar putea să apară și, pe lângă contactul primar și masca de oxigen, trebuie evaluată starea pacientului și stabilite măsurile sau tratamentul", a declarat plutonierul major Adrian Săcărea.

Acesta a arătat că, întrucât scenariul nu este cunoscut dinainte, vor conta foarte mult comunicarea în echipă, între cei doi membri ai echipei de traumă, și comunicarea cu pacientul. Evaluatorii internaționali punctează foarte mult și felul în care echipa se poate modela în funcție de starea pacientului, care se poate schimba oricând.

"Va conta întotdeauna și felul în care paramedicii vor identifica și vor trata eventualele leziuni. În cazul în care pacientul nu a răspuns, atât pentru descarcerare și paramedici va conta timpul în care acesta este scos și predat echipajelor medicale. Prin urmare, pentru pacientul inconștient timpul este principalul nostru inamic. Baremul este stabilit în funcție de exercițiu, noi suntem pe exercițiu complex și avem la dispoziție de 30 de minute. Suntem o echipă cu experiență, am participat în 2014 la competiția din Anglia și în 2016 în Brazilia. În 2014 a fost o adevărată noutate, însă de anul trecut ne-am raliat celorlalte echipe mondiale și putem să sperăm la un loc cât mai bun", a mai spus Săcărea.

Comandantul echipajului pe lotul de descarcerare, plt. adj. Sergiu Cotea, a arătat că imediat după ajungerea la locul accidentului se face o cercetare a zonei, pentru a se stabili pericolele care ar putea să apară, apoi se trece la descarcerare și la scoaterea pacientului.

"Sunt trei probe distincte — de 10, 20 și 30 de minute — în funcție de proba la care intrăm trebuie să facem descarcerarea și să scoatem victimele. În momentul ajungerii în scenă facem o recunoaștere, cum sunt amplasate victimele, o stabilizare a mașinilor, apoi o descarcerare, accesul la victime, evaluarea medicală, apoi extragerea lor cât mai urgentă. Deciziile se iau pe loc în funcție de gravitatea situației (…) Nu diferă procedurile din România față de alte state, diferă oarecum tipurile de unelte folosite", a afirmat Sergiu Cotea.

Președintele World Rescue Organisation (WRO), Dan Zinge, a declarat, pentru AGERPRES, că World Rescue Challenge (WRC) este o platformă pentru personalul medical și de salvare din întreaga lume, care împărtășește și promovează știința și tehnologia salvării. Pe acest considerent, probele competiției de descarcerare constau în proba rapidă, de 10 minute, o probă standard, de 20 minute, fiecare cu câte o victimă încarcerată și cu grade diferite de dificultate, și o probă complexă de 30 de minute.

Dan Zinge a spus că echipele de salvare și traume de nivel mondial concurează anual în cadrul unui eveniment menit să ateste personalul din serviciile de urgență prin dezvoltarea și consolidarea competențelor existente și să contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la problema globală a deceselor și vătămărilor din accidente rutiere.

Președintele WRO a precizat că anual peste 50 de echipe internaționale participă la această competiție, care acoperă două discipline provocatoare, Descarcerare și Traumă, în acest an fiind prezente 16 țări cu 34 de echipaje de descarcerare și 32 de echipaje de prim-ajutor, iar alte două state au trimis observatori.

În cadrul competiției de la Târgu Mureș este testat modul de acordare a primului ajutor calificat persoanelor care sunt victime ale accidentelor rutiere și care prezintă diferite traume sau leziuni la nivelul corpului.

La World Rescue Challenge de la Târgu Mureș participă 34 de echipaje de descarcerare și 32 de echipaje de prim-ajutor din 16 state, respectiv Australia, Africa de Sud, Brazilia, Canada, Cehia, Columbia, Elveția, Franța, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Portugalia, România, Spania și Statele Unite ale Americii.

Din partea României, la această competiție participă echipaje reprezentative ale inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Alba, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Iași, Mureș, Maramureș și Vâlcea.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) organizează competiția națională de descarcerare și de acordare a primului ajutor calificat din anul 2012. Începând cu anul 1999, cele mai bune echipe de descarcerare și prim-ajutor din lume, care provin din țările membre World Rescue Organization, la care și România a aderat în urmă cu patru ani, se întrec anual la World Rescue Challenge.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Oana Popescu, editor online: Gabriela Badea)