Elevii cer sancţionarea penală a profesorilor care nu le respectă drepturile

168

Elevii cer sancţionarea penală a profesorilor care nu le respectă drepturile

Drepturile elevilor nu sunt luate în serios în școlile din județul Constanța. Aceasta este concluzia la care a ajuns Asociația Elevilor din Constanța, după realizarea unui sondaj, în rândul liceenilor în special, ale cărui rezultate au fost făcute publice ieri. Printre problemele semnalate de elevi sunt folosirea absenței, a notării sau a lucrării scrise ca metode de coerciție, confiscarea bunurilor personale și lipsa unei evaluări obiective.

Drepturile elevilor sunt, și la ora actuală, un subiect tabu în comunitățile școlare sau un subiect luat în derâdere. „Ei nu au drepturi? Dar noi, care pe vremea apusă nu aveam voie nici să mișcăm în bănci, aveam drepturi? Și nu ne plângeam și se făcea carte!” – aceasta este, de multe ori, reacția opiniei publice când se ridică problema nerespectării drepturilor tinerilor învățăcei. Acest fapt a fost constatat și de Asociația Elevilor din Constanța, cu ocazia primului studiu din județul nostru, care vizează tocmai această problematică, a respectirii drepturilor elevilor. „Discuțiile pe aceste teme sunt evitate, chiar și atunci când apar incidente. Această afirmație ne-o fundamentăm și pe faptul că 57,5% dintre respondenți ne indică faptul că în cadrul orelor de dirigenție nu au fost abordate nici măcar o dată problematici legate de încălcarea drepturilor elevilor”, a precizat Alexandru Manda.

Dar drepturile elevilor, așa cum sunt ele consemnate în Statutul Elevului, intrat în vigoare în urmă cu un an, în august 2016, nu sunt exagerate. Acestea vizează, printre altele, dreptul la educație gratuită, consultarea elevilor în privința materiilor opționale, dreptul la transport gratuit, evaluare corectă și obiectivă, dreptul la liberă exprimare etc. Sondajul realizat de Asociația Elevilor, în perioada 26 iulie – 8 august, evidențiază că mai bine de jumătate dintre respondenți au răspuns că drepturile le-au fost încălcate, în repetate rânduri, la mai multe categorii.

Absența pusă unui elev care este la oră este fals intelectual!

Teoretic, accesul la educație se face gratuit. În practică, însă, așa cum au arătat și aproximativ 70% dintre respondenți, pe parcursul anului trecut, au plătit între 30 și 400 de lei, pentru fondul clasei sau al școlii, pentru diverse reparații, lucrări de modernizare sau achiționare mobilier.

În ceea ce privește evaluarea la cursuri, aproape jumătate dintre respondenți consideră că aceasta nu este obiectivă, că absențele sau lucrările de control sunt folosite ce metode de coerciție. „Constatăm cu tristețe că norma imperativă a Statutului elevului nu are o valoare prea mare pentru o majoritate semnificativă a cadrelor didactice din județul Constanța, care, cu bună știință, încalcă legea și aplică absențe elevilor, chiar dacă aceștia sunt prezenți în clasă. Atragem atenția faptului că în cazul celor 70% dintre elevii constănțeni, cărora le este încălcat acest drept, se intră în sfera reglementărilor penale, cadrele didactice, care îi consemnează pe elevii care sunt prezenți în clasă săvârșind infracțiunea de fals intelectual, prevăzută și pedepsită de art. 321 din Codul Penal”, se arată în studiul Asociației Elevilor.

Totodată, un alt fapt reclamat de elevi este interzicerea accesului în școli, în lipsa uniformei sau a însemnelor distinctive ale unității școlare, de asemenea interzis de Statutul Elevului. Interzisă este și mustrarea în fața clasei sau sancționarea colectivă a clasei, pentru greșelile unui elev, dar ambele sunt practici frecvente în școlile din județul Constanța.

Asociația Elevilor a anunțat că va realiza, astfel de evaluări, an de an, propunând sancționarea disciplinară, contravențională sau penală, în funcție de gravitatea faptelor, a cadrelor didactice care nu respectă prevederile Statutui Elevului.

Florentina BOZÎNTAN