Elisabeta Lipă, de 8 Martie: Cred că nu am eu cratiţe de câte ori s-au gândit unii că trebuie să stau la bucătărie

141

Elisabeta Lipă, de 8 Martie: Cred că nu am eu cratiţe de câte ori s-au gândit unii că trebuie să stau la bucătărie

Multipla campioană olimpică la canotaj Elisabeta Lipă a declarat pentru AGERPRES, referitor la egalitatea de gen, că nu a fost niciodată discriminată în mod public, dar multe persoane au gândit despre ea că ar trebui să ''stea la cratiţă''.

Lipă, acum preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, spune că din postura de femeie nu a avut niciun fel de avantaj în cariera sa sportivă.

''Vă daţi seama că noi am concurat tot cu fete, deci nu se poate pune problema vreunui avantaj sau dezavantaj. Cât despre discriminare, ca să spun sincer, în faţă nu mi-a spus nimeni să mă duc la cratiţă, dar prin spate au fost destui. Cred că nu am eu atâtea cratiţe de gătit de câte ori s-au gândit unii că ar trebui să stau la bucătărie. Dar eu cred că cel mai important este că mi-am văzut de treabă şi îmi văd de treabă în continuare acolo unde este locul meu. Şi cred că am reuşit să fac asta foarte bine'', a afirmat Lipă.

Declarată cea mai bună canotoare a Secolului XX de către federaţia internaţională, Elisabeta Lipă crede că rolul femeilor în sportul românesc este egal cu cel al bărbaţilor: ''Nu aş putea spune că doar femeile au un rol important în sportul românesc, şi bărbaţii care sunt implicaţi în domeniul acesta frumos au un rol foarte important. Ştiţi cum se spune, nici noi nu putem fără ei, dar nici ei fără noi nu pot, aşa că trebuie să convieţuim împreună şi important este ce lăsăm în urmă''.

Întrebată dacă a fost impresionată vreodată de gesturile unui bărbat, fosta mare canotoare a spus că atenţiile materiale au contat mai puţin pentru ea. ''Sunt multe gesturi frumoase pe care le-au făcut bărbaţii pentru mine, dar asta nu înseamnă neapărat să primeşti cadouri scumpe. Asta nu contează, gestul contează în primul rând. Atunci când primeşti felicitări de la bărbaţi este un lucru extraordinar de frumos'', a mai spus Lipă.

În ceea ce priveşte modelul feminin pe care l-a avut în cariera sa, Elisabeta Lipă afirmă că a fost influenţată de mai multe persoane: ''Nu pot spune că am avut doar un model feminin. Eu am încercat să iau de la fiecare tot ceea ce am considerat eu că îmi face bine şi că mă ajută să progresez în cariera mea. Nu am avut neapărat un model feminin''.

În vârstă de 54 de ani, Elisabeta Lipă este cea mai titrată canotoare a României, participând la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, de fiecare dată clasându-se pe podium. Are în palmares cinci medalii de aur, două de argint şi una de bronz la Jocurile Olimpice, iar la Campionatele Mondiale de canotaj a cucerit o medalie de aur, 9 de argint şi două de bronz.

În perioada 2015-2017 a ocupat funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului. Elisabeta Lipă este căsătorită şi are un băiat.

sursa: agerpres.ro