Ellen DeGeneres: Donald Trump încurajează americanii să ucidă elefanți

398

Cunoscuta prezentatoare de televiziune Ellen DeGeneres l-a acuzat pe Donald Trump că ''încurajează americanii să ucidă elefanți'', după ce președintele a reautorizat importul de trofee provenind de la elefanții uciși în țările africane, potrivit The Telegraph.

a7af8e3a-6042-49c9-8edf-915fb099179f

Sursa foto: Ellen DeGeneres / Facebook

Vedeta de televiziunea a spus că este ''hotărâtă să acționeze'' și a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru protejarea elefanților în care s-au implicat și alte personalități.

Într-un discurs înflăcărat, Ellen a promis că va face o donație către David Sheldrick Wildlife Trust pentru fiecare redistribuire pe care o primește campania lansată de ea.

''Aseară, președintele Trump a revocat una dintre deciziile luate de administrația Barack Obama care interzicea vânătorilor să aducă trofee de elefanți în Statele Unite'', a spus aceasta.

''Pe scurt, ridicând interdicția, încurajează americanii să ucidă elefanți. Iubesc elefanții și, dacă vă faceți timp să vă documentați despre ei, îi veți iubi și voi. Elefanții sunt ființe pline de compasiune, inteligență socială, conștiință de sine... calități pe care nu le-am văzut încă la președinte. Sunt multe lucruri care nu îmi plac la acest personaj, dar asta le-a pus capac... Elefanții sunt ființe frumoase, atente și inteligente'', a declarat ea.

Decizia luată de Donald Trump a fost criticată și de alte celebrități precum Ricky Gervais, Chelsea Clinton, Russell Crowe și Olivia Munn.

Gervais a scris că decizia ''mi-a frânt inima'', adăugând: ''Faptul că Trump a ridicat interdicția impusă de președintele Obama referitoare la trofeele de elefant importate în țară este o lovitură devastatoare supraviețuirii acestor superbe animale. Este sălbatic și lipsit de sens''.

Olivia Munn a postat: ''Trump a decis că nu este nimic greșit în a ucide elefanți. Elefanții sunt ființe blânde, inteligente și devotate familiilor lor. Ridicarea interdicției nu face decât să-i pună și mai mult în pericol. Vânătoarea de trofee, de orice fel, nu ar trebui permisă și nu este un lucru benefic în încercarea de protejare a speciilor pe cale de dispariție. Lăsați elefanții în pace!''

''Oameni fără suflet, nu mai împușcați elefanții'', a scris la rândul său Russell Crowe.

Departamentul pentru Pescuit și Faună din Statele Unite (FWS) a ridicat interdicția, argumentând că ''vânătoarea și programele de management pentru elefanții africani vor mări șansele de supraviețuire a speciei în sălbăticie''.

''Din punct de vedere legal, vânătoarea sportivă reglementată adecvat, ca parte dintr-un program organizat, poate aduce beneficii acțiunii de protejare a anumitor specii, prin oferirea de stimulente comunităților locale care se vor regăsi apoi în acțiunile de protejare'', a declarat un purtător de cuvânt.

Organizația pentru protecția animalelor The Humane Society (THS) a criticat, de asemenea, decizia: ''Un lucru e cert, elefanții se află pe lista speciilor în pericol de dispariție; comunitatea globală s-a mobilizat pentru a opri comerțul cu fildeș, iar acum guvernul american dă vânătorilor de trofee undă verde pentru uciderea acestora''.

Administrația Trump a început, de asemenea, să emită autorizații pentru vânătoarea de lei în Zambia și Zimbabwe, argumentând că vânătoarea este ''un instrument în sprijinul conservării''.

În ultimii zece ani, numărul elefanților a scăzut cu 62%. În prezent, pe continentul african au rămas mai puțin de 500.000 de exemplare, iar oamenii de știință au avertizat că, până la sfârșitul deceniului următor, specia ar putea fi extinctă.

AGERPRES/(AS — autor: Simona Tatu, editor: Florin Ștefan, editor online: Anda Badea)