Emilia Șercan nu-i va analiza teza de doctorat a ministrului Bode după ce a fost „desecretizată” de USR

101

După ce mai mulți membri USR, în frunte cu Cristian Ghinea și Iulian Bulai, au transcris la Biblioteca Națională teza de doctorat a ministrului afacerilor, Lucian Bode, jurnalista Emilia Șercan, devenită o aproape o adevărată autoritate în domeniul combaterii plagiatului, a transmis duminică, 9 octombrie, că nu se va folosi de manuscris pentru a nu fi asociată cu acest partid. 

Patru membri ai USR au transmis vineri, 7 octombrie, că se află la Biblioteca Națională a României, pentru a transcrie teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. Este vorba de Iulian Bulai, doi membri ai USR Tineret, Mihai Costea și Cristian Baciu, dar și fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Facem un maraton al transcrierii tezei de doctorat a ministrului Bode. Pentru că lucrarea este de negăsit în librării sau alte biblioteci. Teza nu poate fi copiată la xerox sau fotografiată. Ea există doar în format de pagină scanată. Nu ai voie nici să faci foto la ecranul computerului”, a transmis Iulian Bulai, pe Facebook.

Deputatul a precizat că tezele de doctorat pot fi studiate de la două calculatoare și doar transcrise la mână, întrucât regulamentul din 2016 prevede ceea ce el a numit o „situație ciudată”.

Asta este culmea digitalizării în România. Să faci cercetare pe bani publici, dar să împiedici prin orice mijloc accesul la informație”, a adăugat Bulai.

Șercan refuză ajutorul de la USR

Devenită aproape o autoritate în domeniul combaterii plagiatului după ce articolele sale privind furtul intelectual au dus la căderea mai multor politicieni influenți, Emilia Șercan a transmis că nu va folosi manuscrisul USR pentru ca munca sa să nu fie asociată cu acțiunile acestui partid politic.

„Acțiunea de copiere a tezei lui dr. Bode de către mai mulți membri USR este o acțiune politică, cu care nu am nimic de-a face și cu care nu vrea să fiu asociată. Dacă aș accepta să analizez acel exemplar, hoardele de postaci politici ai PNL nu vor conteni să spună că lucrez la comanda USR. Deja s-a încercat decredibilizarea muncii mele de către diverse entități politice sau nepolitice, fiind asociată cu USR, deși nu am nicio legătură politică cu USR sau cu alt partid. Până acum am verificat destul de multe teze fără să am acces la varianta lor pdf sau word. Din septembrie 2016, tezele de doctorat sunt accesibile la Biblioteca Națională exclusiv în format electronic. De atunci încoace aproape toate tezele verificate – cu câteva excepții – le-am verificat citindu-le pe calculator la Biblioteca Națională. Cel mai recent exemplu, teza lui Nicolae Ciucă. În concluzie, nu am nevoie de varianta pdf sau word ca să verific o teză. Dacă voi decide să verific teza lui dr. Bode o voi face de una singură, fără ajutor, așa cum am făcut întotdeauna. Modul în care îmi aleg subiectele de presă în viitor va fi același pe care l-am aplicat întotdeauna: interesul public”, a afirmat Emilia Șercan.

Ce a spus Lucian Bode despre teza sa de doctorat

În cadrul unei emisiuni difuzate joi seară, Lucian Bode a transmis că teza sa de doctorat nu a fost secretizată și că poate fi consultată la bibliotecă. Totodată, ministrul a precizat că se va întâlni în instanță cu cei care îl vor mai acuza că și-a secretizat teza de doctorat.

Vorbesc pentru prima dată public despre acest lucru şi nu am făcut-o fiindcă am văzut afirmaţiile absolut mincinoase din spaţiul public, restogolite, cum că lucrarea mea de doctorat este secretă, că a fost secretizată. Este o aberaţie să afirmi aşa ceva că o lucrare susţinută public în 2018 poate fi secretizată în România. Totul a pornit de la un titlu pe care un jurnalist l-a dat unui articol care pe fond era corect şi prezenta cronoligia tezei de doctorat, dar titlul era Bode şi-a secretizat teza de doctorat.

Daţi-mi voie să demontez această minciună public aici, minciuna cu secretizatul. Editura a publicat. O găsesc la biblotecă. În 2018 am susţinut teza de de doctorat la Universitatea Babes Bolay la Cluj-Napoca. În 2018 am aici în faţă şi vă prezint adeverinţa de la Bibilioteca centrală universitară Lucian Blaga, adeverinţa prin care se spune clar că am predat un exemplar din lucrare. este documentul la dosar trimis la Ministerul Educaţiei, lucrarea este publică. În urmă cu doi ani, jurnalişti au spus că lucrarea poate fi consultată la bibliotecă, în format print şi la Biblioteca Naţională a României atât în format print, cât şi electronic”, a declarat ministrul de Interne, la Digi24.

Doi miniștri PNL din Guvern au demisionat pe fondul acuzațiilor de plagiat. Primul a fost Florin Roman, în urma unei anchete Libertatea, iar al doilea, recent, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, în urma unei anchete a Emiliei Șercan.

Potrivit unei alte anchete publicate de Emilia Șercan, premierul Nicolae Ciucă a plagiat la rândul său în teza de doctorat. Acesta a refuzat să demisioneze iar ulterior să anuleze în instanță sesizările depuse de mai mulți cetățeni la CNATDCU, organismul responsabil cu ridicarea titlurilor de doctor.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Emilia Șercan nu-i va analiza teza de doctorat a ministrului Bode după ce a fost „desecretizată” de USR apare prima dată în Main News.

Source: New feed