Estonia îşi va retrage soldaţii din Mali dacă Bamako va coopera cu grupul paramilitar rus Wagner

634
Estonia a avertizat miercuri guvernul de la Bamako că o cooperare cu grupul paramilitar privat rus Wagner va duce la retragerea celor peste o sută de soldaţi estoni care participă la operaţiunea antijihadistă Barkhane condusă de Franţa, notează AFP.

“Sunt convins că, dacă se ajunge la un acord de cooperare cu grupul Wagner şi armata privată Wagner începe să opereze în Mali, contingentul eston va pleca”, a declarat ministrul apărării de la Tallinn, Kalle Laanet, la postul naţional Vikerraadio.

Autorităţile de tranziţie din Mali şi preşedintele lor, colonelul Assimi Goita, sunt supuşi unor presiuni, în special din partea Franţei şi Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS, 15 ţări), pentru a organiza alegeri în februarie şi a renunţa la o eventuală cooperare grupul rus de securitate privată Wagner.

Mii de malieni au manifestat miercuri în capitala ţării, Bamako, în semn de sprijin pentru guvernul de tranziţie dominat de militari supus presiunilor internaţionale, respingând “ingerinţa externă”. AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)