Eugen Simion despre manualul unic: Va fi imperfect; nu 100 de manuale alternative, ci două-trei făcute de oameni responsabili

254

Academicianul Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, a afirmat joi că ideea manualului unic nu este una fericită, deoarece de la început acesta va fi imperfect și a pledat pentru realizarea a două – trei manuale alternative, făcute de oameni responsabili.

918869fb-cf57-43f8-9550-e9cd38ec80ea

"Manuale unice sau manuale alternative. Adevărul e că nici una nici cealaltă nu-i bună. După părerea mea, nu poate fi un manual unic pentru că de la început va fi imperfect și toată lumea va sări pe el. În al doilea rând, starea actuală, cu aceste zeci de manuale, a creat o industrie prosperă care a profitat extraordinar de acest lucru și, în același timp, a creat o categorie păguboasă care este chiar școlarul ca atare. Deci, trebuie să găsim, după părerea mea, între cele două. Nu 100 de manuale alternative care să întărească industria respectivă, ci două — trei manuale, cred eu, făcute de oameni responsabili", a declarat academicianul într-o dezbatere dedicată limbii române, găzduită de Clubul Academicienilor.

Prof. univ. dr. Mircea Martin i-a transmis ministrului Educației Naționale "să nu se grăbească cu o ordonanță de urgență referitoare la manualul unic" fără o dezbatere.

"Eu înțeleg că sunt multe nemulțumiri. Eu însumi împărtășesc o bună parte din ele, legate de manualele alternative, de felul cum s-au produs ele, de felul cum s-au selectat și mai ales de conținutul unora dintre acestea. Părerea mea este că, mai ales la Istorie, lucrurile stau foarte prost. (…) O astfel de măsură trebuie pusă în discuție, trebuie să existe dezbateri, pentru că după ce s-a stabilit acest sistem vom vorbi degeaba", a punctat profesorul Mircea Martin.

O dezbatere dedicată limbii române, organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Academia Română, s-a desfășurat joi la Clubul Academicienilor. La eveniment au participat, alături de ministrul Andreea Păstîrnac, reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, ai Ministerului Educației Naționale, academicieni.

Premierul Mihai Tudose a afirmat marți că Executivul și-a propus să renunțe la manuale alternative și auxiliare și să se bazeze doar pe două tipuri de manuale.

"Va trebui, în această toamnă, să stabilim foarte clar care sunt acele manuale. Eventual pe două tipuri de manual — gen Biologia pentru partea reală și pentru partea umană, adică mai pe scurt și mai pe larg. Mi se pare o nebunie că, în fiecare an, se rescrie manualul de Istorie. De parcă în fiecare an Ștefan cel Mare mai face ceva, mai câștigă câte o luptă, mai pierde câte ceva. La Matematică, Pitagora se mai gândește și rescriem manualul", a declarat Tudose.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Citește și:

* Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române: Copiii de țăran nu au acces la o facultate; e un genocid