EXCLUSIV. Ce spune Institutul Cantacuzino despre prezența țânțarului tigru asiatic la Constanța!

299

EXCLUSIV. Ce spune Institutul Cantacuzino despre prezența țânțarului tigru asiatic la Constanța!

Specialiștii de la Institutul Cantacuzino au confirmat existența la Constanța a țânțarului tigru asiatic, responsabil de transmiterea unor afecțiuni grave, precum meningita West Nile, febra Denga sau virusul Chikungunya. Într-o adresă transmisă ziarului „Replica de Constanța”, reprezentanții Institutului Cantacuzino au arătat faptul că, în perioada 25 – 27 august, o echipă de la Laboratorul Entomologie Medicală a realizat capturi de țânțari în orașul Constanța, activitatea fiind finanțată în cadrul proiectului european „European network for sharing data on the geographic distribution of arthropod vectors, transmitting human and animal disease agents”.

„Astfel, în orașul Constanța, pe lângă specia Culex pipiens, care a fost dominantă, au fost identificați și indivizi (femele și masculi), din specia invazivă Aedes Albopictus, țânțarul tigru asiatic. Identificarea a fost făcută în baza caracterelor morfologice, cu utilizarea cheilor de determinare. În urma acestei activități de teren, confirmăm prezența speciei Aedes albopictus în orașul Constanța.

De altfel, reamintim că la doar o zi după ce un cititor al „Replica de Constanța” semnala prezența acestor țânțari în municipiul nostru, în zona Capitol, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică anunțau confirmarea primului caz de encefalită West Nile, pacientul fiind un bărbat de 77 de ani, care, spun autoritățile, cel mai probabil a fost înțepat de țânțarul tigru asiatic, undeva în zona de sud a orașului, în Km 4-5 sau Poarta 6.

Potrivit medicilor de la Institutul Cantacuzino, țânțarul tigru asiatic a fost introdus în Europa, accidental, prin importul de anvelope second hand și de plante acvatice de tipul „lucky bamboo”, iar larvele se dezvoltă în habitate create de om, de tip container (recipiente care acumulează apă de ploaie, adesea de dimensiuni foarte mici, canale pluviale stradale etc), fiind deosebit de greu de controlat. „Aedes albopictus este o specie de țânțari cu potențial maxim de invazivitate în noi regiuni geografice, adaptat climatului temperat, ouăle sale rezistând la temperaturi scăzute. Este un țânțar puternic disconfortant și reprezintă un vector competent pentru virusuri exotice, ca virusul febrei denga și virusul Chikungunya. În Croația și Franța, această specie a putut asigura transmiterea locală a virusului denga, iar în Italia și Franța, a virusului Chikungunya. Specia se află pe lista speciilor de țânțari vectori invazici pentru care se recomandă supraveghere!”, au declarat reprezentanții Institutului Cantacuzino pentru „Replica de Constanța”.

Se impune subliniat că, potrivit specialiștilor, „având în vedere densitatea acestei specii în siturile investigate, precum și disconfortul raportat de populația orașului până în prezent, putem afirma că specia este prezentă în orașul Constanța de cel puțin patru ani. Datele prezentului studiu vor fi transmise spre informare și autorităților locale”.

Florentina BOZÎNTAN