Festivalul de Film de la Londra 2017, la ora Brexitului, în căutare de noi orizonturi

217

Festivalul de Film de la Londra (LFF) vrea să exploreze noi orizonturi în 2017, într-un moment în care Marea Britanie se pregătește să părăsească Uniunea Europeană, cu ocazia celei de-a 61-a ediții, în luna octombrie, care va beneficia de prezența unui număr mare de vedete și de proiecții în avanpremieră ale unor pelicule așteptate cu nerăbdare de cinefili, informează AFP.

dfafa682-0301-4f83-a72a-97915ba2ec44

Sursa foto: BFI London Film Festival / Facebook

"Se pare că propriile noastre fundamente trebuie să fie puse sub semnul întrebării astăzi", a declarat Amanda Nevill, directoarea British Film Institute (BFI), prezentând programul ediției din 2017 a festivalului, într-o conferință de presă.

Într-o epocă marcată de Brexit, "toată lumea ne îndeamnă să regândim propria noastră realitate. Ni se cere să regândim întregul loc pe care îl avem în lume", a adăugat ea, subliniind că filmele programate vor permite explorarea unor noi orizonturi.

Din 4 până pe 15 octombrie, un număr de 242 de lungmetraje, scurtmetraje și documentare din 67 de țări vor fi proiectate în capitala britanică, dintre care 29 vor fi prezentate în avanpremiere mondiale.

Proiecțiile vor explora subiecte foarte diverse, de la povestea de iubire dintre două persoane confruntate cu boala ("Breathe", de Andy Serkis) la lupta pentru egalitatea dintre sexe în domeniul sportului ("Battle of the sexes", de Valerie Faris și Jonathan Dayton), trecând prin tematica justiției ("Three billboards outside Ebbing, Missouri", de Martin McDonagh), chestiunea homosexualității ("Call me by your name", de Luca Guadagnino), încălzirea globală și imigrație ("Downsizing", de Alexander Payne).

Mai multe celebrități vor păși pe covorul roșu de la Londra, inclusiv actorii americani Joaquin Phoenix și Emma Stone și actrița britanică Emma Thompson.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bădescu, editor: Florin Ștefan, editor online: Simona Aruștei)