Filmul “Downsizing”, cu Matt Damon, a deschis cea de-a 74-a ediție a Festivalului de la Veneția

266

Filmul "Downsizing", regizat de Alexander Payne, o satiră despre micșorarea oamenilor ca soluție la problemele generate de suprapopulare și încălzirea globală, a fost prezentat miercuri seară în deschiderea Festivalului de film de la Veneția, relatează Reuters.

33cc439f-2c5b-4d02-aacf-5b7b20e21890

Filmul, care îi are în distribuție pe Matt Damon și Kristen Wiig, spune povestea terapistului ocupațional cu probleme financiare Paul Safranek și a soției sale Audrey, care iau decizia de a participa la un proiect de micșorare, pentru a face parte dintr-o comunitate experimentală restrânsă.

Personajul principal este atras de ideea de a o lua de la capăt, lăsând problemele în urmă și contribuind în același timp la salvarea planetei.

Dar, spre deosebire de aceste intenții nobile care i-au mânat pe oamenii de știință, majoritatea oamenilor care au fost de acord cu procedura ireversibilă au fost atrași de promisiunea luxului.

În curând însă Leisureland — minuscula comunitate acoperită de o cupolă de sticlă în care trăiesc oamenii micșorați — se transformă într-o versiune în miniatură a societății de astăzi, în care prosperă corupția, disparitățile de avere și oamenii ca Dusan Mirkovic, un contrabandist de bunuri contrafăcute, interpretat de Christoph Waltz.

Matt Damon a spus că filmele reprezintă cel mai bun mod de a-i face pe oameni să empatizeze unul cu altul, adăugând că în pofida tonului său apocaliptic "Downsizing" este un film optimist.

"La final ai senzația asta, că suntem implicați în asta cu toții… Simt că este un mesaj de speranță în ceea ce este o lume foarte divizată", a declarat actorul american în vârstă de 46 de ani în fața jurnaliștilor.

"Payne a abordat unele chestiuni foarte importante cu care oamenii se confruntă în prezent, iar mesajul este până la urmă de a trăi momentul și de a ne respecta unii pe alții", a declarat Ariston Anderson, critic de film al publicației americane The Hollywood Reporter. Regizorul a creat un mediu "în care toată lumea se simte cu adevărat neconfortabil". "Am urmărit filmul cu o senzație de teroare, mi s-a părut un horror deghizat", a adăugat Ariston Anderson.

"Downsizing" este unul dintre cele 21 de filme care concurează pentru Leul de Aur de la Veneția, care va fi decernat pe 9 septembrie.

Festivalul de la Veneția este considerat o lampă de lansare pentru sezonul de premii din industria filmului, la ultimele patru ediții având printre câștigători laureați ai Oscarurilor, notează Reuters.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Florin Bădescu, editor online: Irina Giurgiu)