Finlanda va adera la NATO. Președintele și prim-ministrul și-au anunțat sprijinul

112

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin și-au exprimat joi, 12 mai, sprijinul în vederea aderării țării la NATO, în pofida unor amenințări venite din partea Federației Ruse, țară cu care împarte peste 1.300 km de frontieră, notează CNN.

Anunțul nu reprezintă neapărat o surpriză, în contextul în care Guvernul finlandez a prezentat recent Parlamentului țării un raport privind securitatea națională, care a conturat calea spre aderarea la alianța nord-atlantică ca una dintre opțiunile viabile ale Finlandei.

Și Guvernul țării vecine Suedia este de așteptat ca la rândul său să anunțe oficial intenția de aderare la NATO, cea mai bună umbrelă de securitate în acest moment.

Finlanda și Suedia, așteptate în NATO

Într-o declarație făcută la sfârșitul lunii trecute, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a exprimat dorința alianței de primi cele două state nordice.

„Dacă vor decide să aplice, Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise în NATO. Finlanda și Suedia sunt partenerii noștri cei mai apropiați”, a spus Stoltenberg, potrivit The Guardian.

În prezent NATO numără 30 de state membre. Ultima dată alianța s-a extins în anul 2020 prin aderarea Macedoniei de Nord.

Articolul Finlanda va adera la NATO. Președintele și prim-ministrul și-au anunțat sprijinul apare prima dată în Main News.

Source: New feed