Firmele cu acțiuni la purtător nu pot semna contracte cu statul, dacă nu prezintă acționarii reali. PNL: “Cazul Tel Drum nu se va mai repeta”

19

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă a lui Florin Roman, de la PNL, prin care se interzic contractele cu statul pentru acele firme ale căror acţionari nu sunt la vedere.

Liberalii spun că legea a fost elaborată în urma cazului Tel Drum.

Potrivit proiectului, în vederea respectării principiilor transparenței și tratamentului egal, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita, iar operatorul economic are obligația de a comunica datele de identificare a deținătorilor/beneficiarilor reali ai acțiunilor la purtător, în situația în care forma de organizare a operatorului economic ofertant/candidat, terț susținător sau subcontractant la procedură este de societate pe acțiuni, cu capital social reprezentat prin acțiuni la purtător.

Reprezentantul legal al operatorului economic depune o declarație pe propria răspundere cu privire la deținătorii/beneficiarii reali ai acțiunilor la purtător, sub sancțiunile prevăzute de art.326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările, se mai prevede în proiect.

În plus, autoritatea contractantă este obligată să excludă din procedura de atribuire orice operator economic, organizat ca societate pe acțiuni, al cărui capital social este reprezentat prin acțiuni la purtător și care nu face dovada identității deținătorilor/beneficiarilor reali ai acțiunilor la purtător.

Florin Roman, liderul deputaţilor PNL, a afirmat, în plen, că prin această lege, situaţia firmei Tel Drum, care îl avea acţionar ascuns pe Liviu Dragnea şi semna contracte de finanţare cu Consiliul Judeţean condus la acea vreme tot de Liviu Dragnea, nu va se va mai repeta.

“Parlamentul României a adoptat Legea Roman, prin care punem capăt afacerilor dubioase de tip Tel Drum, folosite de Liviu Dragnea, pentru a se îmbogăți din bani publici. Practic, Liviu Dragnea, în calitate de președinte al CJ Teleorman semna, ca ordonator principal de credite, alocarea unor sume fabuloase către SC Tel Drum, al cărui acționar ascuns era direct sau prin intermediari”, a transmis Roman.

El a precizat că legea care merge la promulgare interzice atribuirea de contracte din bani publici către societăți comerciale cu acționariat ascuns.

Astfel, dacă societatea refuză declararea acționarilor este eliminată obligatoriu din procedura de atribuire. Motivul este unul simplu: necunoașterea acționariatului nu poate determina din timp un prezumtiv conflict de interese între ordonatorul de credite și beneficiar.

“PNL a luptat mai bine de doi ani în Parlament pentru a impune supremația legii, a transparenței în licitațiile publice, iar după promulgare, un eventual caz Tel Drum nu mai poate fi un tun dat din bani publici”, a mai transmis Florin Roman.