Firmele românești care vor să facă afaceri peste hotare așteaptă ponturi de la diplomații români

161

Daraban (CCIR):

Firmele românești care vor să facă afaceri peste hotare așteaptă ponturi de la diplomații români

Mihai Daraban

Firmele românești care vor să facă afaceri peste hotare așteaptă de la diplomații români să vină cu niște acțiuni concrete, niște ponturi, a declarat, joi, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), în deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române, scrie Agerpres.

"La CCIR nu avem 100 de agenți economici undeva legați în beci și pe măsură ce ni se cer 10-15-20 pentru o misiune economică, noi îi eliberăm și plecăm cu ei. Foarte mult contează ca din partea dumneavoastră (a diplomaților n.r.) să vină niște acțiuni concrete, niște ponturi. Suntem la prima generație de oameni de afaceri din România. Acest lucru spune multe. Spune multe numai dacă ne uităm la capitalizarea Bursei de Valori București, care este de doar 4 miliarde de dolari. Dacă ne uităm la Moscova vedem o capitalizare de 447 de miliarde de dolari, de peste 100 de ori mai mare decât a noastră în condițiile în care PIB-ul Rusiei e de 7 ori mai mare decât al României", a spus Daraban.

El a precizat că la CCIR se identifică pârghii de promovare a diplomației economice.

"Ce înseamnă să fii pe bursă? Înseamnă să faci audit și să fii transparent. Probabil la prima generație de oameni de afaceri încă mai avem de așteptat pentru că și profilul investitorului american pe o piață ca a noastră este în special pe bursa de valori. Noi, la CCIR, identificăm pârghii de promovare a diplomației economice. Întotdeauna am pledat pentru un cod fiscal predictibil pentru că un cod fiscal este parte componentă a diplomației economice", a mai arătat oficialul CCIR.

El a precizat că România nu are destui jucători capabili să facă "business overseas".

"Statisticile Eurostat ne spun că suntem pe ultimul loc în UE la inovare și cercetare, ceea ce înseamnă lipsă de brand românesc. Suntem pe ultimul loc la productivitatea muncii. Suntem pe ultimul loc la digitalizarea administrativă", a mai spus Daraban.