FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN 8 LOCALITĂŢI! Încep sacrificările

110

E JALE ÎN JUDEŢUL CONSTANŢA!

FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN 8 LOCALITĂŢI! Încep sacrificările

În cursul zilei de duminică, la Prefectura Constanţa a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Constanta (CLCB), convocată de prefectul județului Constanța Dumitru Jeacă, la propunerea directorului executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Silvana Cristescu.

În urma confirmării prezentei focarelor de PPA în Zorile (Adamclisi), Traian (Săcele), Piatra și Palazu Mic (M. Kogălniceanu), Ion Corvin, Viile (Ion Corvin), Agigea şi Sinoe (Mihai Viteazu), sedința a avut drept principal scop analiza de către membrii CLCB a Notelor de fundamentare prezentate de DSVSA privind aplicarea măsurii excepționale de ucidere preventivă a efectivelor de suine din cele 8 localități, în vederea lichidării focarelor. Totodată, DSVSA a supus aprobării pe lângă Deciziile de ucidere preventivă și Planurile de masuri ce trebuiesc adoptate, care cuprind responsabilități concrete pentru toate instituțiile/forțele implicate, atât Deciziile de ucidere preventiva cât și Planurile de masuri. La ședința au fost invitați primarii localităților afectate, fiind prezenți toți, cu excepția localității Săcele.

Efectivele de jandarmi și cele polițienești vor acorda sprijin pentru derularea în bune condiții a masurilor dispuse, iar Comitetele Locale de sprijin conduse de primarii localităților afectate, vor participa la activitatea de ecarisare. Prefectul județului Dumitru Jeacă a convocat totodată si Comisia pentru evaluarea pagubelor suferite de proprietarii de animale, pentru a demara acțiunile specifice și a întocmi documentele pentru evaluarea pagubelor suferite de populație, deținători de efective de porci.