Franţa: 1.224 de lucrări spoliate, regăsite în biblioteca Institutului Naţional de Istorie a Artei

29
Circa 1.200 de lucrări şi documente diverse, spoliate de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au fost identificate în Franţa în colecţiile bibliotecii Institutului Naţional de Istorie a Artei (INHA), a anunţat această instituţie într-un comunicat, informează joi AFP.

Preconizate încă din 2016, operaţiunile de raportare a documentelor spoliate au putut fi puse în aplicare: INHA le-a notificat către Misiunea de cercetare şi de restituire a bunurilor culturale spoliate în perioada 1933-1945 de Ministerul Culturii.

O parte dintre cărţile spoliate, recuperate în Germania după război, au putut fi restituite sau atribuite foştilor proprietari sau beneficiarilor de drepturi datorită activităţii Comisiei de recuperare artistică care a operat din 1945 până în 1950.

Cărţile rămase au fost de atunci depuse parţial în biblioteci, precum cea a INHA.

Printre cele 1.224 de opere spoliate figurează documente rare, de mare valoare, precum cataloage ale Salonului de la Luvru din perioada 1738-1789. O treime din documente sunt numere disparate ale unor reviste, fără o valoare particulară.

Cercetările INHA arată că în apartamentele rechiziţionate sau jefuite, unde trăiau în special familii de evrei, spolierile vizau operele utilizate în mod cotidian de către posesorii lor: locuitorii acestor imobile studiaseră arta sau istoria, exercitau o profesie în legătură cu lumea artei sau aveau preocupări legate de artă printre activităţile lor recreative.

Operele de artă spoliate au fost mai bine studiate şi mediatizate în comparaţie cu cărţile spoliate, fie că e vorba despre colecţii valoroase sau de cărţi obişnuite, despre biblioteci profesionale sau personale.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: inha.fr