Franța: Emmanuel Macron revendică un discurs de “adevăr și pragmatism” în fața lui Vladimir Putin

325

Președintele francez, Emmanuel Macron, a revendicat "un discurs de adevăr și pragmatism" în fața omologilor săi străini, ca Vladimir Putin, afirmând că abordează toate subiectele, inclusiv cele "care deranjează", scrie AFP.

e784ed0a-cdc6-481c-a4ac-4ac21fded520

Într-un interviu fluviu care urmează să apară joi în săptămânalul Le Point, șeful statului francez a dat asigurări că vorbește "cu toată lumea. În mod foarte direct, deschis, în timp ce se obișnuia să nu fie abordate subiecte care deranjează".

"Scena internațională nu este ceva prea 'cool'", a comentat el.

"Sunt, de asemenea, cel care este obligat să vorbească cu (președintele turc Recep Tayyip) Erdogan în fiecare săptămână", a declarat el, în timp ce Palatul Elysse a făcut cunoscut că președintele francez a cerut duminică "eliberarea rapidă" a jurnalistului Loup Bureau, închis în Turcia.

Prezentând o metodă care constă în a discuta cu omologii săi, inclusiv cu președintele american Donald Trump, chestiunile cele mai dificile "în privat" înainte de "a le aborda public", Emmanuel Macron a explicat că încearcă "să identifice dezacordurile absolute, punctele de convergență și căile prin care putem să găsim un drum comun".

Referindu-se la un "diferend absolut" cu președintele rus Vladimir Putin în problema Ucrainei, Emmanuel Macron a subliniat că "Franța nu îi va face nicio favoare". El a adăugat că, totuși, cele două țări "au inaugurat un dialog între societățile civile, dialogul de la Trianon, pe care îl vom pune în aplicare".

Șeful statului francez a reiterat poziția sa potrivit căreia plecarea lui Bashar Al-Assad "nu trebuie să fie un prealabil la tot" și a afirmat că are "sentimentul că poziția Rusiei s-a schimbat" după întâlnirea sa cu Vladimir Putin, la sfârșitul lui mai, la Versailles, în privința armelor chimice și a acordurilor umanitare.

"Dacă Vladimir Putin mă ajută să avansez în privința acestor subiecte, vom putea avea puncte de convergență", a declarat Emmanuel Macron.

Franța și Rusia au și puncte de acord, în special "în legătură cu politica în domeniul climei", a ținut să adauge liderul de la Paris.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)