Franța: Greenpeace trage focuri de artificii la o centrală nucleară pentru a atenționa asupra breșelor de securitate

36

Mai mulți activiști din organizația ecologistă Greenpeace, intrați joi dimineață în centrala nucleară de la Cattenom, în estul Franței, au tras focuri de artificii pentru a atrage atenția asupra vulnerabilității securității acestor obiective, suscitând îngrijorare în țara vecină Luxemburg, transmite France Presse.

12ca0c24-b4f4-48a7-bb01-e8ffbe99969e

Această acțiune arată 'lacune flagrante' în măsurile de securitate a accesului în centrală, a subliniat ministrul luxemburghez al mediului, Carole Dieschbourg, a cărei țară este situată la numai 10 kilometri de Cattenom.

Autoritățile luxemburgheze au cerut Franței 'o anchetă detaliată care va trebui să clarifice circumstanțele acestui incident'.

Grupul francez EDF, care exploatează centrala, a recunoscut intrarea activiștilor Greenpeace, dar a afirmat că aceștia au fost opriți rapid.

''Niciun acces în zona nucleară. Niciun impact asupra siguranței instalațiilor'', a precizat EDF Cattenom pe contul său de Twitter.
Operațiunea ecologiștilor s-a desfășurat în jurul orei locale 05:30 (03:30 GMT), cu participarea a 15 militanți Greenpeace, organizație care a difuzat o înregistrare video ce demonstrează că focurile de artificii au fost lansate din interiorul perimetrului centralei nucleare.

Greenpeace a declarat că operațiunea a avut loc în apropierea unei clădiri periculoase, în timp ce autoritățile au exclus această posibilitate. Opt militanți ecologiști au fost arestați după acest incident, potrivit autorităților locale.

Parcul nuclear francez, care cuprinde 58 de reactoare în activitate, este al doilea ca importanță la nivel mondial, după cel al SUA. În prezent, pe teritoriul Franței se află 63 de rezervoare de combustibili nucleari uzați.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu; editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruștei)