Franța se așteaptă la un declin record al producției de vin în acest an, din cauza vremii nefavorabile

126

Producția de vin a Franței se va situa anul acesta la un nivel scăzut record, după ce înghețul și grindina din primăvară, combinate cu seceta din timpul verii, au afectat viile din mai multe regiuni, arată estimările publicate vineri de Ministerul Agriculturii, transmite Reuters.

9d5e3b91-50e4-4066-affd-6b21c31b8e18

Oficialii francezi se așteaptă la un declin al producției de 17%, pe fondul pagubelor semnificative înregistrate la viile din celebra regiune Bordeaux, care ar putea pierde jumătate din producție.

În prima estimare privind situația din acest an, Ministerul Agriculturii apreciază că producția de vin a Franței, al doilea producător mondial, se va situa la 37 — 38,2 milioane de hectolitri, în scădere față de 45,5 milioane de hectolitri în 2016.

Nivelul mediu, de 37,6 milioane de hectolitri, ar reprezenta un declin de 17% față de producția de anul trecut și de 16% față de nivelul mediu al producției.

Acesta ar fi un nivel scăzut record și un nivel mai redus decât în 1991, când viile au fost de asemenea afectate de îngheț.

"Acest declin al producției este provocat, în principal, de înghețul sever din primăvară, care a afectat, în diverse proporții, toate zonele în care există podgorii", a explicat Ministerul Agriculturii.

Producția de vin a Franței scăzuse încă de anul trecut, din cauza vremii nefavorabile. Cea mai afectată a fost regiunea Champagne, unde producția a înregistrat un declin de 20% față de 2015. Anul acesta, producția în Champagne ar urma să se redreseze ușor, înregistrând un avans de 8%, dar sub media de 9% din perioada 2012 — 2016.

Înghețul din aprilie a afectat semnificativ podgoriile din regiunea Bordeaux, care ar putea pierde anul acesta jumătate din producție, cu 40% sub nivelul mediu din ultimii cinci ani, a estimat Ministerul Agriculturii.

Zonele Bourgogne și Beaujolais, care au avut de suferit anul trecut din cauza vremii nefavorabile, au înregistrat o evoluție mai bună anul acesta, producția urmând să consemneze un avans de 14%.

Vinul este principalul produs agricol exportat de Franța, cu o valoare a exporturilor de 8,27 miliarde de euro anul trecut. Băuturile spirtoase au fost responsabile pentru exporturi în valoare de 3,95 miliarde euro, în frunte cu renumitul Cognac, distilat din strugurii cultivați în regiunea Charentes.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)