Gardieni care se sinucid, alții sunt bătuți sau sechestrați. Ce NEREGULI GRAVE sunt dosite la Penitenciarul Poarta Albă

255

Gardieni care se sinucid, alții sunt bătuți sau sechestrați. Ce NEREGULI GRAVE sunt dosite la Penitenciarul Poarta Albă

Ce se întâmplă la Penitenciarul Poarta Albă? În ultima perioadă, au avut loc mai multe evenimente, dintre care unele cu final tragic, victime fiind angajați ai unității de detenție. Doi angajați s-au sinucis, o angajată a fost sechestrată în toaletă de deținuți ce au încercat să o violeze, un alt gardian a fost bătut de deținuți, în ajutorul lui sărind alte persoane private de libertate. „În cadrul unității domnește un climat nesănătos, cu ilegalități și nereguli, se muncește sub presiune, sub amenințări!”, atrag atenția sindicaliștii. Iar, potrivit acestora, măsurile luate de conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor sunt puține și ineficiente.

„Un mic incident, pe fondul unei căderi psihice” – astfel a fost caracterizat de reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă ultimul eveniment care a avut loc în cadrul unității de detenție, când o angajată a fost găsită căzută în baie, cu o plagă tăiată la mână. Din nefericire, nu este prima „cădere psihică” din rândul angajaților instituției. Numai anul acesta, doi gardieni și-au pus capăt zilelor. Mai mult, aceste evenimente nu sunt singurele care atrag atenția asupra penitenciarului constănțean. La sfârșitul lunii noiembrie, un gardian a fost bătut de câțiva deținuți, fiind salvat de intervenția altor persoane private de libertate pe care le avea în grijă. Incidentul s-a petrecut la aproximativ un an de la un alt eveniment alarmant, când o angajată a fost sechestrată în toaleta clubului de activități educaționale. Femeia a reușit să scape după aproximativ zece minute, convingându-i pe deținuții aflați la regim semideschis să o elibereze.

Este nevoie de un psiholog pentru angajați. Postul a fost scos la concurs, dar nu a fost ocupat

Toate aceste evenimente sunt vârful de iceberg, sindicaliștii atrăgând atenția că în unitate climatul în rândul angajaților este unul „nesănătos, aceștia lucrând sunt presiune și amenințări”.

Virgil Cîrstea, liderul Sindicatului „Sinpen 2016” Constanța, a afirmat pentru „Replica de Constanța” că sunt numeroase problemele cu care se confruntă angajații Penitenciarului Poarta Albă.

În primul rând, având în vedere evenimentele din ultima perioadă, se ridică problema consilierii psihologice a angajaților, ținând cont mai ales de nivelul ridicat de stres în care își desfășoară activitatea. „La ora actuală, postul de psiholog pentru personal nu este ocupat. Funcția a fost scoasă la concurs, dar nu a fost ocupată. Nu știm dacă va mai fi organizat concurs pentru ocuparea ei. Noi am trimis adrese către Administrația Națională a Penitenciarelor, dar și conducerii Penitenciarului Poarta Albă, directorului Florentin Muscalu, iar după a doua sinucidere au organizat o campanie de consiliere psihologică. Dar și această consiliere a fost apă de ploaie, în sensul că a fost realizată de persoane care se ocupă de consilierea deținuților. Dar este necesar psiholog pentru personal. Sau să se apeleze la un psiholog prin prisma contractului de medicina muncii încheiat cu o firmă din Constanța.

De asemenea, nu exista nici ofițer pentru sănătatea și securitatea în muncă. În august a.c., a fost angajată o persoană”, a precizat Virgil Cîrstea.

Gardienii, scoși de pe secții și trimiși să păzească deținuții la muncă, prin Constanța

Iar seria abuzurilor care îi nemulțumesc pe angajați continuă. Alarmant este, de exemplu, faptul că agenții au în pază un număr foarte mare de deținuți. De exemplu, agentul atacat la sfârșitul lunii noiembrie, avea în supraveghere 420 de deținuți (!). „Este un agent la sector, sau chiar la două sau trei sectoare. Ar fi personal suficient, dacă nu s-ar insista în reducerea considerabilă a numărului agenților din sectorul de supraveghere și redirecționarea lor către punctele de lucru exterioare. Goana după fonduri duce în felul acesta la apariția unor evenimente nedorite, a unor riscuri, la periclitarea siguranței locului de deținere”, a mai punctat liderul de sindicat.

Sistemul de pontaj dă erori, iar oamenii iau salarii mai mici de la o lună la alta

Inclusiv în ceea ce privește salarizarea angajații sunt supărați. Motivul: salariile scad de la o lună la alta, deși prestează același număr de ore de muncă sau chiar mai multe. „Sistemul de pontaj dă erori. Mă sesisează oamenii că au lucrat lună întreagă, fără concedii, la fel ca în luna precedentă, dar iau mai puțini bani la salariu”, a mai precizat liderul de sindicat.

Sindicaliștii au transmis toate nemulțumirile atât conducerii Penitenciarului Poarta Albă, dar și mai marilor de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Au fost realizate controale, dar, atrage atenția liderul de sindicat constănțean, nu au fost constatate decât un număr mic din neregulile reclamate. Acesta incriminează pentru lipsa de reacție a șefilor de la București nepotismul, susținând că unul dintre directorii adjuncți al Penitenciarului Poarta Albă, Petrică Bănuță, ar fi vărul directorului general al ANP, Marian Dobrică.

Lipsa de reacție a șefilor de la București, lista de nereguli care se tot lungește, climatul presant în care își desfășoară activitatea angajații de la penitenciarul constănțean și riscurile la care sunt supuși îi conving tot mai mult pe sindicaliști că singura metodă pentru a le fi auzite vocile este să iasă în stradă.

Florentina BOZÎNTAN